NOS / Lars Boogaard
NOS Nieuws

Wie waren de daders van de aanslagen in Parijs?

De Franse autoriteiten hebben tot dusver de namen van vier terroristen bekendgemaakt, die bij de aanslagen van vrijdag in Parijs betrokken waren. Drie van hen zijn dood; één is op de vlucht.

In totaal zijn zeven terroristen omgekomen bij de aanslagen.

NOS / Els Engel

Aanslagplegers Bataclan-theater

Ismaël Omar Mostefaï (29). De autoriteiten bevestigen dat hij een zelfmoordaanslag pleegde in het Bataclan-theater. Zijn identiteit is vastgesteld door een vinger die in het theater is gevonden.

Mostefaï werd geboren in het Franse Courcouronnes en woonde in Chartres. Zijn ouders zijn Algerijns, hij had twee broers en twee zussen. Mostefaï was zelf vader.

Tussen 2004 en 2010 is Mostefaï acht keer in aanraking gekomen met de politie vanwege een aantal kleine vergrijpen. In 2010 werd hij geregistreerd in een databank voor moslims met radicale motieven. In het najaar van 2013 reisde Mostefaï naar Turkije. Mogelijk ging hij vanuit daar door naar Syrië, maar dat is niet bevestigd.

Samy Amimour (28). De autoriteiten bevestigen dat hij zichzelf opblies in het Bataclan-theater. Zijn familie woont in Bobigny, een voorstad van Parijs.

Amimour was een bekende van de Franse veiligheidsdiensten. In 2012 liep er een officieel onderzoek naar hem omdat hij plannen had om naar Jemen te gaan. Hij werd onder juridisch toezicht geplaatst door de autoriteiten.

In 2013 werd er een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd omdat hij de voorwaarden van zijn borg had geschonden. Volgens zijn familie was hij dat jaar in Syrië. Volgens de Franse krant Le Monde heeft zijn vader tevergeefs geprobeerd hem terug te halen.

AFP
De woning in Chartres waar Ismaël Omar Mostefaï twee jaar geleden woonde

Voortvluchtige verdachte

Salah Abdeslam (26). Deze man huurde een zwarte Volkswagen die werd gebruikt door de groep terroristen bij het Bataclan-theater. Abdeslam is voortvluchtig. De Franse en Belgische justitie hebben een internationaal arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd.

Het Amerikaanse persbureau meldde dat Abdeslam uren na de aanslagen werd aangehouden toen hij de grens met België over wilde. Nadat zijn identiteitskaart was gecontroleerd, zou de politie hem hebben laten gaan.

Abdeslam is geboren in België en zou daar ook wonen. De Franse autoriteiten zeggen dat hij de Franse nationaliteit heeft.

Hij zou twee jaar als technicus hebben gewerkt voor de Brusselse openbare vervoersmaatschappij MIVB. Hij werd in 2011 ontslagen.

AFP

Aanslagpleger Boulevard Voltaire

Ibrahim Abdeslam (31). Hij huurde een Seat, die gebruikt werd bij de aanslag bij het Comptoir Voltaire Café. Abdeslam blies zichzelf daar op.

Ibrahim Abdeslam is de oudere broer van Salah Abdeslam. Hij heeft de Franse nationaliteit en woont in België.

EPA
Door de zelfmoordaanslag bij café Comptoir Voltaire raakte één persoon gewond

Aanslagplegers Stade de France

Bilal Hadfi (20). Verschillende media melden dat hij zichzelf opblies bij het Stade de France, waar de voetbalwedstrijd tussen Frankrijk en Duitsland werd gespeeld. Volgens de Washington Post vocht hij in Syrië voor IS. Zijn nationaliteit is niet bekend, maar hij zou in België hebben gewoond.

Ahmad al Mohammad (25). Een Syrisch paspoort met daarin deze naam werd na één van de aanslagen bij het Stade de France gevonden. Al Mohammad werd op 7 oktober als vluchteling geregistreerd op het Griekse eiland Leros.

Een aanklager van de Franse justitie zegt dat vingerafdrukken die in Leros zijn genomen, overeenkomen met het lichaam dat bij het stadion lag. Er wordt nog onderzocht of het paspoort van Ahmad al Mohammad echt is en of zijn naam dus klopt.

-
Het gevonden paspoort van Ahmad al Mohammad

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl