Beveiliging rond Duitsland-Nederland fors opgevoerd

Heiko Maas, de Duitse minister van Justitie EPA

"Onze boodschap is duidelijk: wij laten onze levens niet beïnvloeden. Het plezier dat een wedstrijd niet doorgaat, gunnen we geen enkele terrorist." Heiko Maas, de Duitse minister van Justitie, benadrukte nog maar eens het belang van het doorgaan van de oefeninterland Duitsland-Nederland dinsdagavond in Hannover. 

Met dank aan de Mannschaft die bereid is toch tegen Oranje in het veld te komen, voegde hij eraan toe. Het Duitse elftal speelde vrijdagavond in Parijs tegen Frankrijk tijdens de terreuraanslagen en bracht de nacht noodgedwongen door in het stadion. Met de schrik nog in de benen keerden de spelers terug in Duitsland. 

Machinegeweren

De wedstrijd van dinsdag zal omgeven zijn door vergaande veiligheidsmaatregelen, ook al omdat leden van de Duitse regering, onder wie bondskanselier Angela Merkel en ook Maas zelf, het vriendschappelijke duel zullen bijwonen. 

Zo worden er veel meer agenten ingezet dan de gebruikelijke 200 - hoeveel precies bleef onbekend -, zullen alle bezoekers gefouilleerd worden en lopen er agenten met machinegeweren door de stad. 

Ook de beveiliging rond het Nederlands elftal is opgeschroefd. De spelersbus werd maandag door Duitse motoragenten begeleid naar het hotel in de stad. Rond het onderkomen van Oranje, dat dinsdag in het stadion zal worden gadeslagen door de ministers Edith Schippers (Sport) en Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie), zijn meer politiemensen dan normaal op de been.

Geen vuurwerk

Korpschef Volker Kluwe van Hannover heeft de voetbalfans verzocht geen vuurwerk mee te nemen. Hij verwees daarbij naar de paniek die afgelopen weekeinde uitbrak op de Place de la République in Parijs door een knal. 

Kluwe, die begrip vroeg voor de extra politiemaatregelen, riep daarnaast mensen op verdachte situaties te melden.

STER Reclame