NOS Nieuws

VVD: vermoeden kindermishandeling verplicht melden

Artsen, docenten en hulpverleners moeten vermoedens van kindermishandeling in de toekomst verplicht melden. Regeringspartij VVD vindt de huidige praktijk, waarbij ze zelf mogen beslissen of ze hun vermoeden melden bij de stichting Veilig Thuis, te vrijblijvend.

Vandaag praat de Tweede Kamer over de begroting Jeugdzorg. Het verplicht melden van vermoedens van kindermishandeling is al langer een wens van de VVD. Kamerlid Van der Burg: "Er zijn ieder jaar gevallen van kindermishandeling die te laat worden gezien. Maar het aantal meldingen blijft gelijk."

Volgens haar bewijst dat dat de meldcode, zoals die sinds 2,5 jaar bestaat, niet werkt. Uit zichzelf melden artsen en hulpverleners niet genoeg. Er moet een verplichting komen, vindt ze.

Vertrouwensband op het spel

Artsenorganisatie KNMG verzet zich tegen de meldplicht. Kinderarts Kuijpers, directeur beleid bij de KNMG, zei in het NOS Radio 1 Journaal dat zo'n meldplicht te veel ingrijpt op het gebied van de arts. Als er te snel een melding wordt gedaan, kan dat de vertrouwensband tussen de arts en de familie op het spel zetten, denkt Kuijpers.

Volgens het Algemeen Dagblad hebben coalitiepartner PvdA en staatssecretaris Van Rijn ingestemd met de meldplicht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl