Parijs in de klas: leerlingen weten minder dan je denkt

AFP

Het is vandaag de eerste schooldag na de terroristische aanslagen in Parijs. Het hele weekend hebben kinderen filmpjes gezien op Twitter, met vrienden gediscussieerd op Facebook of via internet informatie gezocht. En dan? "Ze weten vaak wel zo ongeveer wat er is gebeurd, maar net niet helemaal", zegt docent Henk ter Haar.

Ter Haar is docent en teamleider op vmbo-scholengemeenschap Guido de Bres in Arnhem. Na de aanslag in Parijs op de redactie van het tijdschrift Charlie Hebdo, begin januari, maakte hij een handleiding met tips en trucs voor docenten en leraren. Omdat veel collega's worstelden met de vraag hoe dergelijke gebeurtenissen in de klas moeten worden besproken.

Henk ter Haar
@HenkTerHaar
Met de klas in gesprek over de aanslagen in Parijs. Aandachtspunten door 500 leraren voor leraren en schoolleiders. https://t.co/CtSMWgDu8M
3 jaar geleden

"Dat wordt als lastig ervaren, omdat zo'n aanslag mensen zelf ook erg raakt", vertelt Ter Haar. "Er wordt wel over gepraat, maar docenten worstelen met de vraag hoe ze dat goed moeten doen." 

Kinderen en jongeren weten vaak wel ongeveer wat er speelt, merkt Ter Haar. "Maar zijdelings. Inhoudelijk zijn ze niet erg sterk." Het is aan de leraar om de feiten eerst eens op een rijtje te zetten. "We denken te makkelijk dat leerlingen die wel kennen." 

In gesprek blijven. En: praten. Praten, praten, praten. Niet alleen met leerlingen, ook met collega's. "Docenten en leraren moeten zich gesteund weten door hun schoolleiding", zegt Ter Haar. "Die moet kaders scheppen, dat hebben veel docenten gemist na de aanslag op Charlie Hebdo."

Er komen soms gruwelijke dingen langs, maar Twitter, Facebook, Instagram en al die andere sociale media kunnen volgens Ter Haar zeker van pas komen in de lessen. "Filmpjes van het Jeugdjournaal, presentaties van andere docenten, zulk soort dingen worden nu gedeeld. Dat moet je allemaal ten volle benutten."

Verschillende terreuraanslagen in Parijs kostten vrijdagavond aan 129 mensen het leven. Om 12.00 uur wordt er in heel Europa een minuut stilte gehouden. 

STER Reclame