Asielzoekers in een azc in Gilze
NOS Nieuws

Recordaantal asielaanvragen in oktober

Asielzoekers hebben vorige maand in Nederland een recordaantal asielvragen ingediend. Het aantal nieuw geregistreerde asielzoekers en nareizigers is in oktober volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek opgelopen tot 11.700. Meer dan de helft van de aanvragen werd gedaan door mensen uit Syrië.

De records volgen elkaar de laatste maanden snel op. Het oude record van 5200 aanvragen, van mei 1999, werd in augustus verbroken. In september steeg het aantal aanvragen naar 8400 en nu dus naar bijna 12.000.

Familieleden

In ruim 85 procent van de gevallen ging het om aanvragen van eerste asielzoekers. Dat waren er 9995. De overige 1700 asielaanvragen werden gedaan door nareizende familieleden.

Behalve Syriërs doen ook Irakezen en Eritreeërs relatief veel asielaanvragen. Van beide groepen zijn er vorige maand meer dan duizend geregistreerd.

Tot en met oktober hebben ruim 45.000 mensen in Nederland asiel gevraagd, 18.000 meer dan in heel 2014. Het recordjaar is nog steeds 1994, met 52.500 aanvragen.

Achterstand wegwerken

Het hoge cijfer in oktober kan mede worden verklaard doordat de IND extra personeel heeft aangenomen. Door de toestroom van vluchtelingen was er een achterstand ontstaan. Door extra IND-personeel kunnen er meer aanvragen worden behandeld.

Volgens de jongste cijfers van de IND hebben zich vorige week 1700 nieuwe asielzoekers gemeld. De instroom blijft daarmee stabiel. Ook in de weken ervoor waren er rond de 1700 nieuwe aanvragen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl