Een vrouw en jongen op weg naar werk en school in Parijs
NOS Nieuws

Parijs hervat het dagelijks leven

In Parijs wordt het dagelijks leven zo goed en zo kwaad als het gaat hervat. Scholen en universiteiten gaan weer open, het openbaar vervoer rijdt zoals normaal en ook de meeste toeristische attracties openen hun deuren.

Gisteravond was de Eiffeltoren voor het eerst sinds de terreur van vrijdagavond weer verlicht. Na overleg tussen de culturele sector en de Franse regering is besloten dat trekpleisters als de Eiffeltoren, het Louvre, de Jardins des Tuileries en het Musée d'Orsay om 13.00 uur opengaan.

"Het getal 130 blijft in mijn hoofd rondspoken"

Uitzonderingen zijn gemeentelijke musea, die altijd op maandag gesloten zijn, en Disneyland Parijs. Dat attractiepark blijft tot en met dinsdag dicht.Ook alle scholen openen hun deuren. De gemeente vraagt leerlingen en hun ouders om alert te zijn op verdachte voertuigen die bij scholen geparkeerd staan. Op onderwijsinstellingen in de buurt van de plekken waar vrijdagavond aanslagen waren, staan psychologen klaar om leerlingen te begeleiden.

Het dagelijks leven wordt om 12.00 uur onderbroken voor een minuut stilte, om de 129 slachtoffers van de terreuraanslag te herdenken. Dat gebeurt in heel Europa. In Nederland is het op alle radio- en tv-zenders een minuut stil en ook treinen worden op het middaguur stilgezet.

  • AFP
    Een Parisienne op weg naar haar werk stopt even bij de plek van de aanslag
  • AFP
    Agenten bij metrostation République in Parijs
  • AFP
    De eerste schooldag na de aanslagen van vrijdag

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl