Molenbeek, vlak bij de plek waar de politie huiszoekingen deed AFP

Minister: we hebben Molenbeek niet onder controle

tijd van publicatie

De Belgische minister van Veiligheid zegt dat de autoriteiten de situatie in de Brusselse wijk Molenbeek niet onder controle hebben. "We moeten daar een tandje bijsteken", zei hij op de Belgische televisie

Ook premier Michel sprak in het programma zijn zorgen uit over de situatie in de wijk. "Ik stel vast dat er bijna altijd een link met Molenbeek is. Dat is een gigantisch probleem." 

In Molenbeek, of Sint-Jans-Molenbeek zoals de wijk officieel heet, werden gisteren en vannacht huiszoekingen verricht. Er zijn vijf mensen opgepakt, die worden verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen van vrijdag in Parijs. 

Tamelijk laks

Volgens de minister is jarenlang "tamelijk laks" met de situatie in de wijk omgegaan. Hij denkt dat de "heel grote concentratie" geradicaliseerde moslims in de wijk de essentie van het probleem is. 

Premier Michel benadrukt dat er in de afgelopen maanden al het een en ander is gedaan om de situatie te verbeteren. Nu moet er ook meer repressie komen, vindt hij. 

De komende tijd bekijken de bewindslieden hoe ze samen met de politie en de lokale autoriteiten in actie kunnen komen. "We moeten nu de krachten bundelen en het laatste deel van het werk opkuisen", zegt Jambon. 

Syrië

Volgens de Belgische politie worden op dit moment 474 Belgen in verband gebracht met de strijd in Syrië. 130 van hen zijn teruggekomen en zo'n 300 zijn er nog. 77 Belgen zijn in Syrië omgekomen.

Jambon praat vanmiddag in Frankrijk met zijn collega Cazeneuve, over veiligheidsmaatregelen en grensbewaking. 

STER Reclame