AFP

De Nederlander Twan geeft rondleidingen in het Stade de France in Parijs. Vrijdag zat hij met zijn collega's te eten, toen hij de eerste ontploffingen hoorde. 

"We dachten eerst nog dat er een gasfles was ontploft, maar na de tweede explosie was duidelijk dat er wat anders aan de hand was", vertelt Twan in het NOS Radio 1 Journaal. "Ik hoorde daarna meteen via de walkietalkie dat er een aanslag gepleegd zou zijn." 

Hij en zijn collega's zijn binnengebleven. "We hebben zenuwachtig afgewacht en gekeken wat er buiten gebeurde." Door de spiegelende ruiten van hun kantoor, konden ze veilig naar buiten kijken en zagen ze dat er iemand op het plein voor het stadion lag die werd verzorgd.  

Stel je voor dat al die mensen naar buiten waren gegaan. Wie weet wat er dan gebeurd was.

Twan

Ondanks de ontploffingen ging de vriendschappelijke voetbalwedstrijd tussen Frankrijk en Duitsland gewoon door. Daar was Twan wel blij mee: "Stel je voor dat al die mensen naar buiten waren gegaan. Wie weet wat er dan gebeurd was."  

Toen de eerste helft gespeeld was, moest hij de winkel in het stadion bemannen en hoorde hij tijdens de rust de derde knal. "Iedereen werd terug de tribune op gestuurd door de beveiliging. Dat deden ze op een hele nerveuze manier. We zeiden nog tegen elkaar: 'zo maken ze de mensen alleen maar bang'. De beveiliging was zelf ook erg geschrokken." 

De hele avond was Twan bang dat er iemand het stadion in probeerde te komen. In de tussentijd zocht hij via internet meer informatie over de explosies. "Maar er was heel lang niks te vinden." Dat verbaasde hem, aangezien er ontploffingen waren geweest en hij kon zien dat er aan de overkant van het stadion heel weinig gebeurde. "Het was een soort van enge stilte aan de overkant. Het maakte het voor ons wel naar en eng."

Wij waren ervan overtuigd dat er iemand het stadion was binnengekomen en daar aan het schieten was.

Twan

"Op een gegeven moment na de wedstrijd hoorden we in de verte geluiden die klonken als geweerschoten." Even later hoorde Twan van de beveiliging dat er een schietpartij aan de gang was buiten het stadion.

Zijn angst dat er iemand het stadion in probeerde te komen werd even werkelijkheid, toen hij het publiek van de tribune af hoorde rennen. Hij en zijn collega's dachten op dat moment dat er iemand het stadion binnen was gekomen en daar aan het schieten was. "Dat was wel het engste moment van al die gebeurtenissen." 

Later bleek dat het de terroristen juist niet was gelukt om het stadion binnen te komen. De opzet van in ieder geval een aanslagpleger was om zijn bom af te laten gaan in het stadion. Hij vluchtte weg toen hij bij de ingang werd gefouilleerd en liet zijn bomgordel buiten het stadion ontploffen. 

Volgens Twan was er geen extra beveiliging in het stadion vrijdag, omdat het stadion altijd streng beveiligd is met een hek en zwaarbewapende agenten. "En als de president er is, zoals vrijdag, zijn er ook allemaal militairen en scherpschutters. Dus het is altijd wel heel erg zwaar en goed beveiligd." 

STER reclame