Jean-Claude Juncker
NOS Nieuws

Juncker: terroristen Parijs zijn criminelen, geen vluchtelingen

De terroristen die vrijdagavond aanslagen hebben gepleegd in Parijs zijn criminelen en geen vluchtelingen. Dat heeft de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, voorafgaand aan de G20-top in Antalya gezegd.

Juncker vindt dat mensen niet meteen het verband met vluchtelingen moeten leggen, zoals de Poolse en Slowaakse regering doen. Zo heeft de nieuwe Poolse minister van Europese Zaken gezegd dat hij zich na de aanslagen in Parijs niet langer wil houden aan de afspraken met Brussel over de opvang van vluchtelingen.

Mogelijk is een van de terroristen via Griekenland Europa binnengekomen. "Maar we moeten nu niet primair reageren", zei Juncker. "De mensen die de aanslagen hebben gepleegd, zijn terroristen en geen asielzoekers."

Moeilijkheden

"Ik nodig de mensen die de afspraken over de vluchtelingenopvang willen herzien uit voor een gesprek. Ik zal hen herinneren aan deze afspraken en hun duidelijk maken dat ik de reacties die ik nu hoor niet waardeer."

Juncker zegt dat hij de moeilijkheden wel ziet, maar dat verandert volgens hem niets aan het gezamenlijke doel dat de Europese landen hebben afgesproken om de vluchtelingenproblematiek aan te pakken.

Ook andere leiders hebben voorafgaand aan de G20-top gesproken over de aanslagen in Parijs. Zo zei VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon dat de reactie op terrorisme "robuust" moet zijn, maar altijd binnen de grenzen van de wet en met respect voor mensenrechten. Volgens de Turkse president Erdogan zal het terrorisme tijdens de G20-top sterk worden veroordeeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl