AFP

Aanslagen op meerdere plekken, met zeker 129 doden: met die treurige cijfers werd Parijs zaterdagochtend wakker. Dag 1 na de aanslagen stond in het teken van woede en verdriet, en van de daders. Wie zijn ze? Waar komen ze vandaan? En wat bezielde ze? 

De eerste feiten zijn er inmiddels. Onder de zeven aanvallers die bekend zijn, waren een Fransman, een Syriër en een Egyptenaar. Het zevental werkte in drie teams. Team 1 sloeg toe bij het Stade de France, waar vrijdagavond de interland Frankrijk-Duitsland werd gespeeld. Drie aanvallers bliezen zich daar op, ieder bij een andere ingang. Een van hen zou hebben geprobeerd om met zijn bomgordel het stadion in te komen, maar dat mislukte.

Team 2 schoot bij cafés in de stad 39 mensen dood. De meeste doden vielen voor de bar A La Bonne Bière. De bloedigste terreurdaad was in concertzaal Bataclan, aan de Boulevard Voltaire. Daar werden honderden concertgangers gegijzeld en 89 mensen doodgeschoten. Van de zeven aanvallers bliezen zes zichzelf op. De zevende werd in de Bataclan doodgeschoten door de politie.

Een nachtmerrie die veertig minuten duurde

Of alle daders nu zijn opgepakt, is ook 24 uur na de aanslagen onduidelijk. Volgens de BBC houden de Fransen er rekening mee dat de drie mensen die vanochtend opgepakt werden bij de Frans-Belgische grens, mogelijk ook aanslagen hebben gepleegd en uit Parijs zijn gevlucht. 

De jacht op eventuele daders en medeplichtigen is in ieder geval geopend. Zaterdagmiddag werden in de Brusselse gemeente Molenbreek drie mannen aangehouden die in verband worden gebracht met een verdachte huurauto. 

De Parijzenaren hebben vandaag vooral gerouwd. Op centrale punten in de stad, zoals de Place de la République, verzamelden zich mensen om bloemen te leggen en samen te zijn. Vanwege een samenscholingsverbod werd iedereen door de politie gesommeerd om door te lopen en niet in grote groepen bij elkaar te staan. "Voor de eigen veiligheid."

'Jullie krijgen ons niet op de knieën'

Ook hebben veel inwoners van de hoofdstad bloed gedoneerd voor de honderden gewonden. Voor enkele bloedbanken stonden lange rijen

Het meest ontroerende gebeurde misschien wel bij theater Bataclan: een muzikant trok daar met zijn piano-muziek veel belangstellenden.

Parijs rouwt

De aanslagen leidden ook tot politiek overleg, in allerlei landen, op allerlei niveaus. In Frankrijk hebben president Hollande en premier Valls meerdere vergaderingen belegd. In Nederland overlegde premier Rutte met zijn belangrijkste ministers over de veiligheidssituatie. De Duitse bondskanselier Merkel en de Britse premier Cameron deden hetzelfde. De aanslagen staan ook hoog op de agenda bij de G20-top in Antalya, die zondag begint.

Dat de Fransen niet alleen staan, kwam ook tot uiting in de projectie van de Franse driekleur op wereldberoemde gebouwen. De afgelopen dag kleurden het Sydney Opera House, de Brandenburger Tor, One World Trade Center en de Rotterdamse Erasmusbrug blauw-wit-rood.

In Australië kleurt het Sydney Opera House het Franse blauw, wit en rood AFP

De komende dag doet de NOS opnieuw uitgebreid verslag van de nasleep van de aanslagen. Om 09.00 uur is er op NPO 1 een extra NOS Journaal, net als om 11.50 uur. Het NOS Radio 1 Journaal maakt tussen 09.00 en 10.00 uur een extra programma op NPO Radio 1.

STER reclame