Vladimir Poetin en Thomas Bach tijdens een ontmoeting in 2013

Bach heeft vertrouwen in hervormingen Russische atletiek

IOC-voorzitter Thomas Bach zegt er vertrouwen in te hebben dat de Russische atletiekwereld de zaken op tijd voor de Spelen van volgend jaar op orde heeft. Bach zegde zijn steun toe aan Alexander Zjoekov, die als hoofd van het Russische olympisch comité de hervormingen bij de bond en het dopinglab gaat aansturen.

Eerder al zei Vitali Moetko, de Russische minister van Sport, dat de schorsing van de Russische atletiekbond door de internationale atletiekfederatie IAAF niet lang zal duren. "We stellen een gezamenlijk traject vast en zullen dat snel uitvoeren. Ik denk dat onze problemen binnen drie maanden zijn opgelost", aldus Moetko.

Vrijdagavond besloot de IAAF de Russische atletiekbond voorlopig te schorsen. Dat gebeurde naar aanleiding van het maandag gepresenteerde rapport door het wereldantidopingbureau WADA over wantoestanden in de Russische atletiek, waar chantage, intimidatie, gestructureerd gebruik van verboden middelen en het wegmoffelen van positieve tests de boventoon voeren.

Het IOC benadrukte zaterdag dat "alle sporters, coaches en officials die zich met doping hebben ingelaten, moeten worden bestraft".

Zware straf voor Rusland

Moetko liet weten dat de voorbereiding van de Russische atleten op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro gewoon doorgaat. Dat is opvallend, want zolang de schorsing blijft staan mogen Russische atleten niet aan internationale wedstrijden deelnemen. "Ik ben ervan overtuigd dat onze problemen zijn op te lossen. De problemen in de Russische atletieksport zijn niet groter dan in andere landen."

Ook de atletiekbond in Rusland zegt alles in het werk te stellen om met de Russische atleten deel te kunnen nemen aan de Spelen. "Het is een zware straf. Het belangrijkste is dat onze atleten weer zo snel mogelijk kunnen meedoen aan internationale wedstrijden", stelde voorzitter Vadim Zelitsjenok.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl