NOS Sport

IAAF-bestuurlid Barlag: nu is Rusland aan zet

Berlag: nu zijn de Russen aan zet

Sylvia Barlag, het Nederlandse bestuurslid van de internationale atletiekfederatie IAAF, zegt dat de Russen nu aan zet zijn. "We hebben één voor één ons zegje gedaan. Er was voldoende informatie aanwezig, dat we wel iets moesten besluiten."

De 24 bestuursleden vergaderden telefonisch over een sanctie tegen Rusland. De uitkomst is dat de Russische atleten voorlopig geschorst worden, in ieder geval voor een maand. Ze mogen vanaf nu niet meer meedoen aan internationale wedstrijden.

"Ze krijgen nu de kans om te bewijzen dat er dingen veranderd zijn. Ik heb ook wel het idee dat ze daar mee bezig zijn, dat ze echt zaken willen veranderen."

Schone atleten niet in de steek laten

Voorafgaand aan de vergadering publiceerde onder anderen polsstokhoogspringster Jelena Isinbajeva een open brief waarin ze pleit om de schone Russische atleten niet te straffen. Isinbajeva was niet de enige Russische atlete die in de pen is geklommen volgens Barlag: "Er is een brief die door meerdere atleten is ondertekend."

Als de Russen niet doen wat nodig is dan zou het ultieme resultaat kunnen zijn dat ze niet meedoen aan de Olympische Spelen.

IAAF-bestuurslid Sylvia Barlag

De atletiekbestuurders waren er niet van onder de indruk. Barlag: "Er zijn allemaal andere schone atleten wereldwijd die de dupe zijn van dit foute systeem. Die kunnen we niet in de steek laten."

"Ik denk dat dit de wal is die het schip keert. Ik hoop dat Rusland kan bewijzen dat ze het voortaan netjes zullen doen. En het is niet aan Rusland om zichzelf te controleren, maar aan ons. De komende maand gaat een commissie aan de slag bij de Russische bond. Als de Russen niet doen wat nodig is dan zou het ultieme resultaat kunnen zijn dat ze niet meedoen aan de Olympische Spelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl