Pavel Koelizjnikov krijgt zondag nog een kans
NOS Schaatsen

Koelizjnikov nadert wereldrecord Wotherspoon

Pavel Koelizjnikov heeft op de eerste dag van de wereldbekerwedstrijden in Calgary nog geen wereldrecord gereden. Op de 500 meter naderde de Russische sprinter wel de magische tijd van Jeremy Wotherspoon.

De pas 21-jarige Koelizjnikov won in 34,11 en bleef daarmee achthonderdste boven de tijd van Wotherspoon in 2007 (34,03). Routinier Mika Poutala snelde verrassend naar de tweede plaats. De 32-jarige Fin klokte 34,28. William Dutton kwam op zijn thuisbaan tot 34,46 en werd derde.

Wereldbeker Calgary: samenvatting 500 meter (m)

Ronald Mulder was de beste Nederlander. Met 34,48 miste hij net het podium. Gerben Jorritsma (negende), Kjeld Nuis (twaalfde) en Kai Verbij (veertiende) kwamen tekort om mee te strijden voor het podium.

Twee valpartijen in één rit

De vijfde Nederlander, Hein Otterspeer, kon geen tijd noteren vanwege een valpartij. Dat gebeurde in de vijfde rit tegen de Noor Espen Aarnes Hvammen, die een halve ronde later zelf ook tegen het ijs smakte.

Otterspeer en Hvammen onderuit in één rit

Koelizjnikov krijgt zondag de volgende kans om zich in de geschiedenisboeken te rijden. Dan staat de tweede 500 meter op het programma. De grootste kans op een wereldrecord lijkt echter over een week te zijn, als het ijs van Salt Lake City wordt aangedaan. Dat is namelijk de plek waar Wotherspoon acht jaar geleden het wereldrecord op de klok zette.

Uitslag 500 meter mannen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl