Topmodel Doutzen Kroes bij een show van Victoria's Secret in 2012 AFP

Een parfum van het lingeriemerk Victoria's Secret is een uitstekend middel om muggen op afstand te houden. Dat is de uitkomst van wetenschappelijk onderzoek in de VS.

Op de New Mexico State University zijn tests gedaan met verschillende merken muggenspray, parfum en badolie om te zien of de geur ervan muggen aantrekt of juist afstoot. 

Bij het experiment werden de gelekoortsmug en de Aziatische tijgermug gebruikt. Die staan er allebei om bekend dat ze ziektes als knokkelkoorts, gele koorts en het chikungunya-virus overbrengen. 

Bloemige geuren

De onderzoekers waren ook benieuwd naar het effect van een parfum met een uitgesproken bloemengeur. Uit eerdere onderzoeken was gebleken dat fruitige, bloemachtige geuren muggen aantrekken.

De verbazing was groot toen het tegenovergestelde waar bleek te zijn. Bombshell van Victoria's Secret hield twee uur lang muggen op afstand. 

Lichaamsgeur

De wetenschappers gaan er nu van uit dat een bloemengeur een tijdje de lichaamsgeur maskeert en daardoor de mug 'op het verkeerde been zet'. 

Uit het onderzoek kwam naar voren dat geuren met de chemische stof DEET het effectiefst zijn om muggen langdurig op afstand te houden. Die stof blijkt beter te werken dan de klassieke producten met citronella en dus ook Bombshell van Victoria's Secret.

De onderzoekers, die hun studie hebben gepubliceerd in het blad Journal of Insect Science, hebben overigens niet gemeten wat het effect van Bombshell is op mannen.

STER reclame