Dieuwertje Blok wil van zwarte Piet af

time icon
ANP

Dieuwertje Blok, het gezicht van het Sinterklaasjournaal, vindt dat pieten niet meer zwart moeten zijn. Zelf heeft ze Zwarte Piet nooit met donkere mensen geassocieerd, maar door de pietendiscussie begrijpt ze dat andere mensen dat wel deden, vertelt ze in een interview met dagblad Trouw.

Zwarte Piet mag wat haar betreft verdwijnen. "Het Sinterklaasfeest staat of valt niet bij die zwarte kleur, ik begin zo langzamerhand ook te denken: van die rare blackface moeten we maar eens af." 

Niet abrupt

Zwarte Piet moet volgens Blok niet abrupt worden afgeschaft. "Zoiets moet niet van bovenaf worden opgelegd, door de politiek of het Sinterklaasjournaal, maar zich organisch in de samenleving ontwikkelen. Volgens mij is dat proces in gang gezet."

Onder invloed van de discussie over Zwarte Piet verschenen er in het Sinterklaasjournaal van vorig jaar Witte Pieten, Clownspieten en Pieten met roetvegen.

Agressief

Blok zegt wakker te liggen van de agressie en de ongenuanceerdheid waarmee het publieke debat in Nederland wordt gevoerd. "Of het nou gaat om de vluchtelingen of de discussie rond Zwarte Piet."

Blok kreeg vorig jaar in de aanloop naar de eerste aflevering van het Sinterklaasjournaal een dreigbrief. Wat erin stond zei ze niet. Wel dat hij van een "blanke boze man" moest zijn.

Sinterklaas en zijn pieten komen morgen aan in Nederland, in Meppel.

STER Reclame