NOS Nieuws

Koerden betogen bij en in ministerie in Den Haag

Koerden protesteren in Den Haag

Bij het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag hebben tientallen Koerden een betoging gehouden. Ze vroegen aandacht voor het lot van Koerden in Zuidoost-Turkije, waar het Turkse leger al een dag of tien bezig is met een offensief.

De Haagse politie zegt dat er achttien betogers zijn aangehouden omdat die het gebouw van het ministerie waren binnengegaan, terwijl dat was verboden. Verder verliep de betoging rustig.

Vooral uit de stad Silvan, op zo'n 80 kilometer van Diyarbakir, komen alarmerende berichten van Koerden over optreden van het Turkse leger. De regering en het leger zeggen dat ze in het zuidoosten van het land jacht maken op "strijders van de terroristische beweging PKK".

In de stad of delen daarvan wordt geregeld een uitgaansverbod ingesteld. De onrust begon tien dagen geleden, na de verkiezingen in Turkije die werden gewonnen door de AK-partij van premier Erdogan.

Opstandige wijken

Veel Koerden protesteerden tegen die verkiezingen, die volgens hen niet eerlijk zijn verlopen. Het Turkse leger kreeg vervolgens opdracht de rust in de "opstandige wijken" te herstellen.

Op sociale media maken Koerden melding van grof geweld en moordpartijen en wordt gezegd dat er duizenden mensen op de vlucht zijn geslagen, maar die berichten zijn niet te controleren. Er komt geen betrouwbare informatie uit het gebied, ook al doordat er nauwelijks journalisten worden toegelaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl