ANP

Straatmuzikanten in Amsterdam krijgen een speelverbod in postcodegebied 1012. Daarbinnen vallen onder meer de Dam en de Wallen, de meest toeristische gebieden van de stad. Het speelverbod is een van de maatregelen om de overlast voor binnenstadbewoners terug te dringen.

Het stadsdeel kreeg het afgelopen jaar 46 klachten over straatmuzikanten, zegt de voorzitter van het stadsdeel Centrum, Boudewijn Oranje (D66), in Het Parool. Volgens hem is dat het topje van de ijsberg. Daarom komt er een totaalverbod. "Nu kunnen we onmiddellijk zeggen: wegwezen", zegt Oranje. 

Verder wil het stadsdeel hard optreden tegen fietsverhuurbedrijven die met hun fietsen trottoirs blokkeren. Ook worden trottoirs langs terrassen verbreed, zodat er meer ruimte komt voor voetgangers.

Bierfiets

De door velen gehate bierfietsen worden voorlopig niet geweerd. Met de verhuurders zijn gesprekken gevoerd. Daarin is afgesproken dat bestuurders een training krijgen, dat de alcohol-inname beperkt blijft en dat er geen versterkte muziek te horen mag zijn. 

Als bierfietsen voor overlast blijven zorgen, kan de burgemeester alsnog een verbod afkondigen, zegt een gemeentewoordvoerder.

ANP

STER reclame