Bondskanselier Angela Merkel mengt zich in de discussie rond het 'verkochte' WK in 2006. AFP

Bondskanselier Angela Merkel heeft zich gemengd in de discussie rond de affaire rond het door Duitsland 'gekochte' WK voetbal van 2006. "De Duitse voetbalbond moet duidelijkheid geven over wat er is gebeurd", zei de bondskanselier. 

Merkel reageerde op de bekentenis die Horst Schmidt, voormalig secretaris-generaal van de Duitse voetbalbond (DFB) in het blad Bild. Daarin vertelde hij dat hij in 2000 het beruchte contract tussen Franz Beckenbauer en de corrupte FIFA-bons Jack Warner heeft gezien. 

"En ik denk dat ik niet de enige was", zei hij in Bild, zonder namen te noemen. "Niemand binnen de DFB greep echter in; de deal werd verzwegen."

Jack Warner en Franz Beckenbauer in 2000 AFP

Franz Beckenbauer werd door de sportministers van de Duitse deelstaten opgeroepen openheid van zaken te geven over de gang van zaken rond de toewijzing van het WK voetbal van 2006.

"Als de heer Beckenbauer iets kan bijdragen aan de opheldering - en op dit moment ziet het ernaar uit dat hij dat kan - dan denk ik dat hij dat moet doen", zei Christina Kampmann van Noordrijn-Westfalen bij de afsluiting van de 39e conferentie van sportministers in Keulen.

De Duitse voetbalbond kreeg een veeg uit de pan van de vertegenwoordigers van de 'Bundesländer'. Zij eisten van de DFB "moderne regels ten aanzien van de transparantie en methodes die getuigen van goed bestuur". 

Graag nog even geduld

Michael Vesper, de directeur van het Duits olympisch comité (DOSB), vroeg de afgevaardigden enig geduld. "Franz Beckenbauer heeft gezegd dat hij een toelichting wil geven en zal geven. Laten we even afwachten wat hij te zeggen heeft."

STER reclame