AFP

In Nederland rijden ongeveer 3000 politie-auto's rond met sjoemelsoftware van Volkswagen erin. Dat geldt ook voor zo'n duizend andere auto's van het Rijk, meldt EenVandaag.

Er zijn ook politie-auto's in bestelling, maar die bestellingen worden niet teruggedraaid, zei een woordvoerder van de politie tegen het tv-programma. "Het belangrijkste voor ons is dat het politiewerk kan doorgaan." De politie heeft een wagenpark van 12.000 auto's.

De 4000 'besmette' Rijks-VW's moeten vanaf begin volgend jaar terug naar de garage voor een software-update en mogelijk ook technische aanpassingen. De politie heeft importeur Pon gevraagd om de politie-auto's met voorrang te behandelen.

Miljarden

Alles bij elkaar zijn in Nederland naar schatting 116.000 auto’s van VW betrokken bij het dieselschandaal dat twee maanden geleden losbarstte. Wereldwijd gaat het om 11 miljoen auto’s. De software regelt dat de auto’s in een testsituatie veel minder schadelijke stoffen uitstoten dan in de praktijk. De manipulatie dreigt Volkswagen vele miljarden euro's te gaan kosten.

STER reclame