AFP

Vluchtelingen die door Bulgarije reizen, worden geregeld mishandeld door de autoriteiten in dat land. Dat staat in een rapport van mensenrechtenorganisatie Oxfam. Ze zouden worden geslagen, beschoten en beroofd. 

Het rapport is geschreven na gesprekken met 110 migranten uit voornamelijk Syrië, Irak en Afghanistan. Het gaat om vluchtelingen die West-Europa over land proberen te bereiken. Ze kwamen Bulgarije binnen via Turkije.  

Een aantal migranten kreeg te maken met fysiek geweld door de Bulgaarse politie en aanvallen door politiehonden. Anderen vertelden dat ze werden afgeperst. 

Stefano Baldini, Oxfam-directeur voor Zuidoost-Europa, vindt dat de Europese Unie moet ingrijpen om te zorgen dat de mensenrechten worden gewaarborgd. "De getuigenissen zijn representatief voor de situatie in Bulgarije."

Pistool

In de Britse krant The Telegraph vertelt een Afghaanse migrant dat hij zonder reden gevangen is genomen en de politie voor 400 euro moest omkopen om weer vrij te komen. Een andere man werd mishandeld omdat hij geen papieren bij zich had. Een agent sloeg hem met een pistool in zijn gezicht. 

Een Afghaanse man die de grens van Bulgarije met Servië wilde oversteken, zei tegen het persbureau AP dat een agent hem sloeg met boomtakken. Bij een ander incident zou een Bulgaarse agent een pistool op het hoofd van een vluchteling hebben gezet en hem hebben beroofd van zijn geld, mobiele telefoon en andere waardevolle spullen. 

Twee vluchtelingen vertelden dat ze 2500 euro moesten betalen om Bulgarije in te worden gesmokkeld, maar daar aangekomen werden ze overgedragen aan de politie. Om niet te worden gearresteerd, moesten ze de agenten voor 200 euro omkopen. Toen ze later met een groep de bossen in vluchtten, opende de politie het vuur op hen. Twee personen raakten daarbij gewond.

Afgeketste kogel

Vorige maand schoot de Bulgaarse politie een Afghaanse man dood toen die het land via Turkije binnenkwam. Volgens de Bulgaarse autoriteiten werd hij geraakt door een afgeketste kogel van een waarschuwingsschot. 

De Bulgaarse autoriteiten hebben nog niet gereageerd op het rapport van Oxfam.  

STER reclame