NOS Nieuws

Dramatische start van skiseizoen in Italiaanse Alpen

Hittegolf Italië

Het skiseizoen in de Italiaanse Alpen is dramatisch van start gegaan met een hittegolf. Aan de voet van de Matterhorn liep de thermometer op tot de zomerse temperatuur van 25 graden.

De laatste dagen ligt de temperatuur volgens het Italiaanse KNMI in de Italiaanse Alpen zo'n 10 tot 12 graden hoger dan normaal.

Nauwelijks pistes open

Op 2500 meter ligt er nauwelijks sneeuw en ook op 3500 meter ligt de temperatuur met zo'n 10 graden ver boven het vriespunt.

Tot nu toe is er maar een skipiste open, de Ventina, de hoogste piste in het Cervinia-skigebied.

Ook in de skigebieden in Zwitserland en Frankrijk zijn er nauwelijks nog pistes open. Alleen in Oostenrijk kan hier en daar worden geskied.

Smog in Rome

Volgens correspondent Rop Zoutberg is het ook in andere delen van Italië ongewoon warm voor de tijd van het jaar. In Rome veroorzaakt de hoge temperatuur van gemiddeld 20 graden overdag in combinatie met matige wind inmiddels ernstige smog.

"Eerder deze week besloot het regiobestuur tot verkeersbeperkende maatregelen voor de meest vervuilende auto's. Automobilisten die toch de weg opgingen en een boete hadden gekregen, ontdekten dat ze die konden weggooien. Omdat de maatregelen nauwelijks waren aangekondigd, besloot het stadsbestuur de bekeuringen te annuleren", zegt Zoutberg.

Het blijft volgens hem nog zeker een week warm en droog in Italië.

Bijzonder zacht

November is tot nu toe in heel Europa bijzonder zacht, zegt weervrouw Willemijn Hoebert. Het warme weer wordt veroorzaakt door een zuidwestelijke stroming die zeer zachte subtropische lucht aanvoert vanaf de Azoren.

Volgens Hoebert zijn er deze maand in Europa al verschillende warmterecords gesneuveld en aan de zuidzijde van de Alpen volgen de warmterecords elkaar in rap tempo op.

Records

Daarbij moet wel worden aangetekend dat het vorig jaar ook bovengemiddeld warm was in de Alpen. Volgens de Zwitserse meteorologische dienst was 2014 de op een na warmste winter sinds de metingen in 1864 begonnen.

"We moeten eerst de rest van november afwachten om te kunnen zeggen of we weer zo hoog eindigen", aldus Hoebert.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl