ANP

In het rapport van de rijksrecherche over het lekken uit de commissie Stiekem wordt geen van de fractievoorzitters aangewezen als degene die uit de school heeft geklapt. Dat melden bronnen aan de NOS.

Er zou uitsluitend “indirect bewijs” in het rapport staan, gebaseerd op telefoongegevens.

Ron Fresen: geen direct bewijs, zeggen bronnen

Gisteravond maakte het OM bekend dat een of meer fractievoorzitters zich mogelijk schuldig hebben gemaakt aan ambtsmisbruik, door te lekken uit de Commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CIVD), zoals de officiële naam luidt.

In de Grondwet is vastgelegd dat de opdracht tot vervolging van een Kamerlid alleen kan worden gegeven door de regering of de Tweede Kamer zelf. Het OM droeg het onderzoek daarom over aan Kamervoorzitter Van Miltenburg.

Het OM gaf aan dat de rijksrecherche gestopt is met het onderzoek, nadat "een of meer leden van de CIVD in beeld kwamen ten aanzien van het mogelijk lekken van informatie". Het OM heeft geen namen aan Van Miltenburg gegeven.

De rijksrecherche hoorde enkele fractievoorzitters uit de Kamer en onderzocht telefoongegevens.

Onderzoekscommissie

Vanavond wordt bekend welke Kamerleden plaatsnemen in de onderzoekscommissie die het lekken uit de commissie Stiekem gaat onderzoeken. Ook de werkwijze van de commissie zal in een brief van het bestuur van de Kamer worden toegelicht.

STER reclame