NOS Sport

'Muda-broers zitten elkaar in de weg'

'Muda-broers zitten elkaar in de weg'

De roeitweeling Vincent en Tycho Muda kreeg onlangs te horen niet naar de Spelen van Rio te mogen. De Nederlandse roeibond KNRB selecteerde het tweetal niet voor de vier-zonder, een besluit dat hard aankwam bij de twee.

"Ik heb altijd geloofd dat er in topsport werd geselecteerd op basis van individuele kwaliteiten. En niet zonder enig selectiebeleid, waardoor blijkt dat je ineens niet geselecteerd bent", aldus Vincent.

Vincent werd weliswaar aangewezen om zich te kunnen plaatsen voor de lichte dubbeltwee, maar hij besloot solidair te zijn met zijn broer, die volgens hem ook recht heeft op deelname in die boot.

Als er druk op staat schreeuwen ze maar wat in de rondte

Mark Emke, bondscoach roeiers

Tweeling niet samen in boot

Mark Emke, bondscoach van de heren, reageerde donderdag ook op het uitsluiten van de twee. "De laatste paar jaar hebben we met de tweeling in de dubbel-twee geroeid en we merken dat op het moment dat ze moeten presteren, wanneer ze met z'n tweeën in die boot zitten, dat het niet gaat."

"Ze maken ruzie met elkaar, ze willen niet meer met elkaar roeien op het moment dat er druk op staat, dan schreeuwen ze maar een beetje in de rondte. Uiteindelijk zie je ook het prestatieniveau kelderen. Ze zitten elkaar in de weg."

"En daarom hebben wij gezegd dat er maar eentje mag proberen in de vier-zonder te komen. Je kan misschien denken als we er wat mensen bijzetten dat het dan allemaal wat milder is. Maar uit het verleden blijkt dat je dan zelfs een explosiever sfeertje creëert."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl