Damtalent Groenendijk (17) imponeert op WK

Jan Groenendijk (l) was ook te sterk voor Ron Heusdens Geb Kos

Het WK dammen in Emmen kent na de vijfde ronde een verrassende koploper: Jan Groenendijk. Het talent uit Wageningen heeft bovendien op de meeste concurrenten een aardig gaatje geslagen.

Parijs is nog ver, het eerste gewin is kattengespin; je kunt er allerhande clichés op loslaten. Toch lijkt er een mooi verhaal te ontluiken in Emmen, waar sinds zondag de beste dammers strijden om de wereldtitel.

De pas 17-jarige Groenendijk kende een solide start met twee remises en raakte vervolgens op stoom. Na knappe zeges op de Let Raimonds Vipulis en de Kameroense vicewereldkampioen Jean Marc Ndjofang moest in de vijfde ronde landgenoot Ron Heusdens eraan geloven. De Zuid-Hollander gaf na de 39ste zet in een hopeloze stelling met een schijf minder op.

Jan Groenendijk is bezig aan een sterk WK Geb Kos

Geschiedenis

De Wageninger (26ste op de wereldranglijst) heeft nu een voorsprong van een punt op regerend wereldkampioen Aleksander Georgiev. Vijf andere concurrenten, onder wie de ook pas 22-jarige Roel Boomstra, volgen op twee punten. Met nog veertien ronden voor de boeg is er dus nog niets beslist.

Maar mocht Groenendijk - of een van de andere Nederlanders - na de laatste ronde op 24 november nog steeds bovenaan staan, dan is er geschiedenis geschreven. Ons land is sinds jaar en dag een topland in het internationale dammen, maar toch is het al 32 jaar geleden dat Harm Wiersma zich als laatste Nederlander wereldkampioen mocht noemen.

STER Reclame