De entree van het voormalige ministerie van Sociale Zaken in Den Haag
NOS Nieuws

Den Haag steggelt met COA over opvang asielzoekers

De ongeveer 200 asielzoekers die zijn ondergebracht in het voormalige gebouw van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid mogen daar blijven. Maar de gemeente Den Haag weigert er nog meer vluchtelingen te huisvesten, omdat het COA zich niet aan de afspraken houdt.

Er was afgesproken dat er een evenwichtige samenstelling van de groep zou komen, dus zowel mannen, vrouwen als gezinnen, maar het COA heeft alleen mannen gestuurd, schrijft wethouder Joris Wijsmuller aan de raadscommissie Samenleving en Ruimte.

Het COA zegt dat de groep wel degelijk gemengd is en een afspiegeling is van de mensen die Nederland binnenkomen. Daarnaast doet het COA naar eigen zeggen nooit beloftes over de samenstelling van een groep.

Ontevreden asielzoekers

Wijsmuller wil voorlopig geen nieuwe vluchtelingen opnemen in het leegstaande pand, waar gisteren de eerste groep asielzoekers aankwam. Hij hoopt voor het weekend met het COA tot een akkoord te komen over de samenstelling.

De opvang in Den Haag is ook niet naar de zin van een aantal asielzoekers. Een groep Somaliërs en Eritreeërs sliep vannacht uit protest buiten, omdat ze ontevreden waren over onder meer het eten.

Op een vraag daarover in de Tweede Kamer zei staatssecretaris Dijkhoff dat asielzoekers met zulke protesten niets bereiken. Ze moeten het doen met de naar zijn zeggen sobere, maar fatsoenlijke opvang die ze krijgen. "Ik ga ze niet ineens naar een hotel brengen", zei hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl