Een kilometerteller waarmee gesjoemeld wordt. ANP

De wegverkeersdienst RDW heeft een nieuw systeem geïntroduceerd waarmee mensen elk moment kunnen nagaan of er met de kilometerstand van een auto is geknoeid. Op de website van de RDW kan het kenteken van een auto worden ingevoerd en kan men zien of de tellerstand "logisch" is of niet.

Tijdens apk-keuringen, onderhoudsbeurten en bij de verkoop registreren autobedrijven vaak de kilometerstand voor de RDW. De RDW kan vervolgens kijken of de kilometerstand wel in een natuurlijke lijn is opgelopen. Een auto met een lage kilometerstand is vaak meer waard dan een auto met een hoge kilometerstand. Daarom wordt er nog wel eens gesjoemeld met de kilometerteller.

De RDW geeft al de zogenoemde Nationale Autopas uit waarin de kilometerstand van auto's wordt bijgehouden, maar die informatie is alleen beschikbaar bij de verkoop.

De nieuwe kentekencheck kan niet worden gebruikt voor tweedehands auto's uit het buitenland. Kijken of de auto tijdens de laatste officiële registratie een logische tellerstand heeft is gratis. Wie wil kijken of de actuele tellerstand klopt, betaalt enkele euro's.

STER reclame