De 10 genomineerden voor de Sport in Beeld-prijs

Wat was hét fragment van het sportjaar 2015? Op welk moment kreeg Nederland collectief kippenvel, een traan in de ogen of veerden we juist en masse juichend op van de bank...

NOS Sport selecteerde tien fragmenten die het afgelopen jaar bij ons te zien waren en kleur gaven aan het voorbije sportjaar. Maar welk van deze tien was uw favoriete sportbeeld?

Tour Dom Under

Utrecht kleurt begin juli geel. Ploegenpresentatie, proloog en eerste etappe: dagenlang is de stad in de ban van de Tour de France. Ruim een half miljoen mensen zien het grootste wielercircus ter wereld van dichtbij. Met als hoogtepunt het langgerekte peloton dat onder de Dom door glijdt.

Sport in Beeld-prijs: Tour Dom Under

Poel's gold

Zijn vader deed er vijftien jaar over, Mathieu van der Poel slechts een week. Kort na zijn debuut bij de profs wordt de 20-jarige Van der Poel in het Tsjechische Tabor wereldkampioen veldrijden. En hoe... Hij domineert de race, rijdt bijna van start tot finish aan de leiding en komt solo over de streep.

Sport in Beeld-prijs: Poel's gold

Hertzberger huilt

Op het blauwe veld in Londen barst Jeroen Hertzberger in tranen uit. Hij is zojuist met het Nederlands hockeyteam Europees kampioen geworden en zijn gedachten gaan terug naar twee jaar geleden. Toen keek hij toe hoe Oranje op hetzelfde veld genoegen moest nemen met olympisch zilver. Na heel veel zilver is er eindelijk goud voor Hertzberger en de hockeymannen.

Sport in Beeld-prijs: Hertzberger huilt

Strandfeest

Een stralend zonnetje, een beachvolleybalveld, de regerend wereldkampioen in actie en op de achtergrond de SS Rotterdam. Het is één van de indrukwekkendste beelden van de WK beachvolleybal, dat op vier historische locaties in ons land wordt afgewerkt. Ruim een week is Nederland daardoor in de ban van volleybal, zeer spectaculair volleybal.

Sport in Beeld-prijs: strandfeest

Usain Blonde

Opluchting, pure blijdschap en ongeloof. Het is allemaal te zien in de blik van Dafne Schippers, seconden na de finish van de WK-finale op de 200 meter. Ze is sinds enkele seconden wereldkampioen en heel Nederland geniet met haar mee. Voor de Nederlandse sportliefhebbers (en vele anderen) is niet Usain Bolt, maar Usain Blonde dé hoofdrolspeler op de WK atletiek.

Sport in Beeld-prijs: Usain Blonde

Tom valt uit

De gele trui in Utrecht. Tom Dumoulin droomt er al tijden van en Nederland droomt met hem mee. Maar het lukt niet om de proloog te winnen en daarmee begint het drama voor de jonge Limburger pas. Twee dagen later wordt hij tijdens een zware valpartij de berm in geslingerd. Sleutelbeen gebroken, einde Tour de France en einde droom.

Sport in Beeld-prijs: Tom valt uit

Ongeëvenaarts

Een keiharde en soms zelfs gemene wedstrijd tegen aartsrivaal Italië eindigt op het WK waterpolo in de ultieme ontknoping: strafworpen. En niet zomaar een strafworpen-serie. Bij de veertiende worp doet de pas 18-jarige keepster Laura Aarts op precies het goede moment haar rechterarm omhoog. Ze houdt de bal tegen en helpt Oranje naar de WK-finale.

Sport in Beeld-prijs: ongeëvenaarts

Het hakje van Hansen

Het is de eerste speelronde en tegenstander PSV staat met 2-1 voor als ADO-keeper Martin Hansen in de slotfase van het Haags kwartiertje mee naar voren gaat. Hij weet een mislukte vrije trap met zijn hak tot doelpunt te promoveren en bezorgt zijn ploeg een punt. 'Het hakje van Hansen' gaat binnen enkele minuten de hele wereld over.

Sport in Beeld-prijs: het hakje van Hansen

Zere ronde

De ene kopbal is de andere niet. Zestien maanden na zijn wereldberoemde duik in de WK-wedstrijd tegen Spanje scoort Robin van Persie met het hoofd in eigen doel. De laatste hoop op deelname aan het EK is definitief vervlogen. Even later loopt Van Persie in zijn eentje een pijnlijke ereronde door de Amsterdam Arena. Misschien wel zijn laatste in het shirt van Oranje.

Sport in Beeld-prijs: zere ronde

Tom staat op

Dat Tom Dumoulin na zijn dramatisch verlopen Tour in de vijfde etappe de rode trui weet te veroveren, is voor velen een verrassing. Dat hij enkele dagen later op een steile slotklim alle favorieten van zich af weet te schudden en Chris Froome zonder blikken of blozen voorbij rijdt, is een regelrechte stunt. En het begin van ruim anderhalve week Tom-mania, waarin hij tot de voorlaatste dag meedoet om de eindzege in de Vuelta.

Sport in Beeld-prijs: Tom staat op

STER reclame