Staatssecretars Dijkhoff van Justitie
NOS Nieuws

Dijkhoff: klagende asielzoekers niet naar hotel

Asielzoekers die protesteren tegen de opvang die ze in Nederland krijgen, bereiken daar niets mee. Staatssecretaris Dijkhoff zei in een debat in de Tweede Kamer dat ze het moeten doen met de sobere, maar fatsoenlijke opvang die ze krijgen. "Ik ga ze niet ineens naar een hotel brengen."

Dijkhoff reageerde op een vraag van CDA-Kamerlid Keijzer. Zij verbaasde zich over het protest van een groep Somalische en Eritrese asielzoekers in Den Haag. Die slapen op straat omdat ze ontevreden zijn over onder meer het eten in de opvang. Keijzer vroeg zich af of deze mensen beseffen wat dit doet met het draagvlak onder Nederlanders.

Sporthal

De staatssecretaris zei dat hij niet direct veel begrip kan opbrengen voor dit soort protesten. Volgens hem heeft het gros van de asielzoekers geen klachten. "En als ik dan hoor dat mensen klagen dat ze geen tv op hun kamer hebben, dan denk ik: jij hebt tenminste een kamer en je ligt niet in een sporthal."

Dijkhoff zei dat asielzoekers geen keuze hebben. "Het is zoals het is. Volgens mij is de opvang sober en fatsoenlijk." De inspectie van Veiligheid en Justitie controleert of dat inderdaad zo is.

Ingeburgerd

De staatssecretaris denkt dat de klachten kunnen voortkomen uit frustratie over trage asielprocedures en dat hij er alles aan doet om mensen zo snel mogelijk zekerheid te geven over wat hun te wachten staat.

Hij voegde daar nog grappend aan toe dat je zou kunnen concluderen dat asielzoekers die klagen, al heel goed ingeburgerd zijn in de Nederlandse samenleving.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl