Industrie in de haven van IJmuiden
NOS Nieuws

'Nederlandse bedrijven krijgen te veel emissierechten'

Nederlandse industriële bedrijven hebben te veel gratis rechten gekregen om koolstofdioxide (CO2) uit te mogen stoten. Dat zegt Juliane Kokott, advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie.

De uitspraak komt voort uit een rechtszaak die door Nederlandse bedrijven uit de energie-intensieve industrie is gestart. Onder anderen Shell, DSM en AkzoNobel stapten naar het Hof, omdat zij vonden dat zij niet genoeg certificaten van de Europese Commissie hadden gekregen om CO2 uit te stoten. Het oordeel van de advocaat-generaal stelt de bedrijven echter in het ongelijk.

"De bedrijven krijgen eindelijk het deksel op de neus", zegt Europarlementariër Bas Eickhout van GroenLinks. Volgens hem was het al jaren bekend dat er te veel gratis rechten werden uitgegeven. Eickhout stelt dat bedrijven zelfs flink aan de rechten hebben verdiend, omdat zij zelf niet voor de rechten hoefden te betalen, maar de prijs wel hebben doorberekend aan klanten.

Volgens Kokott moet de EU met een nieuw besluit komen over het uitgeven van emissierechten. Zij gelooft echter niet dat de bedrijven met terugwerkende kracht alsnog moeten bijbetalen voor de te veel ontvangen emissierechten.

Het advies van Kokott aan het Hof is niet bindend, maar wordt doorgaans wel door rechters gevolgd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl