NOS Nieuws

Vijf vragen over het onderzoek door de Kamer naar het lek

Een speciale Kamercommissie gaat onderzoek doen naar het lekken uit de commissie Stiekem. Vijf vragen over de commissie.

1. Wat moet die commissie onderzoeken?

De commissie gaat bekijken of er voldoende gronden zijn om een of meer Kamerleden te vervolgen.

2. Welke bevoegdheden heeft de commissie?

Dat is nog niet precies duidelijk. De woordvoerder van de Kamervoorzitter verwijst naar de brief die daarover vanavond naar de Kamer gaat. Mogelijk wordt het een commissie met onderzoeksbevoegdheden zoals in een parlementaire enquête. Dat zou betekenen dat getuigen verplicht zijn te verschijnen en dat ze onder ede worden gehoord.

3. Krijgt die commissie de onderzoeksgegevens van het Openbaar Ministerie in handen?

Ja, dat is de bedoeling. Volgens politiek verslaggever Ron Fresen lijkt het erop dat het Openbaar Ministerie het bestuur van de Kamer voor de keus heeft gesteld of het zelf de stukken ontvangt of dat die in handen komen van de onderzoekscommissie. Het presidium heeft er naar verluidt voor gekozen de zaak vooral "procesmatig" te begeleiden en de inhoudelijke beoordeling over te laten aan de commissie. Van Miltenburg zei vanmiddag dat het OM tot nu toe geen inhoudelijke informatie heeft overgedragen, ook niet aan haar.

4. Kan de onderzoekscommissie zelf besluiten nemen?

Nee. Staatsrechtgeleerden benadrukken dat volgens artikel 119 van de Grondwet de hele Tweede Kamer het besluit moet nemen om al dan niet tot vervolging over te gaan. Dat is dan dus de beslissing van een Kamermeerderheid.

5. Stel dat de Tweede Kamer besluit dat een Kamerlid wordt vervolgd; hoe gaat het dan verder?

De Tweede Kamer geeft de opdracht; de procureur-generaal bij de Hoge Raad neemt de vervolging op zich en de Hoge Raad zelf spreekt een eventuele veroordeling uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl