Mullah Krekar bij zijn vrijlating uit een Noorse gevangenis in januari 2015 EPA

Anti-terreureenheden in verschillende Europese landen hebben in totaal vijftien mensen aangehouden op verdenking van het opzetten van een islamitische terreurbeweging. De groep wilde diplomaten ontvoeren en jihadisten rekruteren voor de strijd in onder andere Irak en Syrië. 

In Italië zijn zeven mannen gearresteerd, in Noorwegen drie, in Groot-Brittannië vier en in Finland één. Volgens Italiaanse media was er een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen zeventien mannen: zestien Koerden en een Kosovaar. Ook de politie in Zwitserland, Duitsland, Griekenland en de VS was betrokken bij de actie.

Brein

Onder de arrestanten is Mullah Krekar. Deze Iraakse Koerd werd in de gevangenis aangehouden. Vorige maand werd hij veroordeeld tot 18 maanden cel voor belediging van een andere Koerd. Hij zat al enkele malen eerder in de gevangenis in Noorwegen, waar hij sinds 1991 verblijft. Er loopt een uitzettingsbevel tegen hem, maar hij wordt niet naar Irak teruggestuurd omdat hem daar mogelijk de doodstraf wacht. Mullah Krekar was mede-oprichter van Ansar al-Islam, een gewapende islamitische groepering die gelieerd is aan al-Qaida en Islamitische Staat. 

Volgens de Italiaanse politie was Mullah Krekar vanuit de gevangenis het brein achter de organisatie. Het onderzoek richtte zich onder meer op de website jarchive.info

De Europese organisatie Eurojust, die de operatie coördineerde, zat al vijf jaar achter de terreurorganisatie aan. Vooral de Italiaanse afdeling zou zeer actief zijn geweest. 

STER reclame