Dick Pound, voorzitter van de onderzoekscommissie van WADA
NOS Nieuws

Grote Russische bank stopt als sponsor IAAF

De internationale atletiekunie IAAF raakt een grote Russische sponsor kwijt. Het contract met de tweede bank van het land, VTB, loopt na dit jaar af. Volgens de IAAF heeft de bank laten weten dat ze niet van plan is nog langer geld aan de bond uit te geven.

Volgens de bank heeft het besluit niets te maken met het rapport dat het antidopingagentschap WADA deze week presenteerde over doping in de Russische sport. In dat rapport staat onder meer het advies dat de IAAF Rusland moet schorsen. Atleten kunnen dan niet meer meedoen aan grote toernooien. Als Rusland dan geen orde op zaken stelt, dan komen voor de Russische sporters ook de Olympische Spelen in gevaar.

Vergadering

Morgen wordt er op een buitengewone vergadering van de IAAF besloten of Rusland geschorst wordt. Rusland heeft tot dat moment om met een reactie op het rapport te komen. Vooralsnog lijken ze niet van plan de conclusies van WADA zomaar te accepteren.

De Russische president Poetin heeft wel gezegd dat zijn land alles doet om een einde te maken aan doping in de sport. Hij stelt verder dat het probleem niet alleen in Rusland speelt.

De voorzitter van de commissie die op verzoek van WADA het onafhankelijke onderzoek deed, is het daar mee eens. Dick Pound herhaalde een paar keer dat de commissie niet denkt dat Rusland het enige land is dat te maken heeft met deze vorm van bedrog. En het probleem speelt niet alleen in de atletiek maar ook in andere sporten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl