Tom Dumoulin tijdens tijdrit in Richmond AFP

Acht wielrenners maken kans op de Gerrit Schulte Trofee die hoort bij de titel Wielrenner van het Jaar. Net als vorig jaar behoren Tom Dumoulin (twee ritzeges en zesde in eindklassement Vuelta) en Nederlands kampioen Niki Terpstra tot de genomineerden.

Ook Robert Gesink (zesde in Tour de France), Wout Poels (meesterknecht van Tourwinnaar Chris Froome) en Steven Kruijswijk (zevende in Giro d'Italia), baanrenner Jeffrey Hoogland (drie keer goud bij EK) en veldrijders Mathieu van der Poel (wereldkampioen) en Lars van der Haar (winnaar EK, derde WK) maken kans op de trofee.

De acht genomineerden voor Wielrenner van het Jaar Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

In 2014 zorgde de uitverkiezing van Dumoulin voor een verhitte discussie onder de wielervolgers. Niki Terpstra (Parijs-Roubaix) en Lars Boom (etappe Tour de France) boekten dat jaar namelijk de grootste overwinningen. Het belangrijkste wapenfeit van Dumoulin was het brons op de WK tijdrit.

Bij de vrouwen komt er sowieso een einde aan een tijdperk. Marianne Vos, die negen jaar op rij Wielrenster van het Jaar werd, behoort na een mislukt seizoen niet tot de genomineerden. Bij de talenten is BMX'er Niek Kimman een van de gegadigden. In zijn debuutseizoen won Kimman meteen de wereldtitel.

Nominaties Wielrenner van het Jaar

Gerrit Schulte Trofee (profs)Ketie van Oosten-Hagen trofee (vrouwen)Gerrie Knetemann trofee (talenten)
Tom DumoulinLucinda BrandDylan Groenewegen
Niki TerpstraAnna van der BreggenNiek Kimman
Robert GesinkEllen van DijkSteven Lammertink
Wout PoelsAnnemiek van VleutenElis Ligtlee
Steven KruijswijkKirsten WildSam Oomen
Jeffrey Hoogland
Mathieu van der Poel
Lars van der Haar

Dat er meer genomineerden zijn dan andere jaren, heeft te maken met een nieuwe opzet. "We wilden impulsieve keuzes aan het einde van het jaar uitsluiten", verklaart voorzitter van de Club van 48, Theo de Rooij.

De oud-renner en voormalig ploegmanager doelt daarmee niet op de uitverkiezing van Dumoulin vorig jaar. "Dat leverde juist een heel mooie discussie op. Maar op deze manier kunnen we niet iemand over het hoofd zien die in het begin van het jaar goed heeft gepresteerd. Zoals Mathieu van der Poel in februari."

STER reclame