Flashback voor oud-zwemster Brigitha na onthullingen

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Dopingschandaal in Rusland doet Brigitha denken aan DDR

Enith Brigitha voelt mee met de atleten die de afgelopen jaren van Russische tegenstanders verloren hebben. De onthullingen in het Russische dopingschandaal doen de voormalig zwemster denken aan haar Oost-Duitse tegenstanders, die haar in de jaren 70 bij EK's, WK's en de Olympische Spelen telkens versloegen.

Na de Duitse hereniging in 1989 werd duidelijk dat de regering in Oost-Duitsland atleten systematisch doping toediende. "Voor mij zijn dit gouden medailles", zegt Brigitha daarom over de twee bronzen plakken die ze op de Spelen van 1976 won. 

Voor haar eindigden zwemsters uit de DDR, zoals bij tien van de elf grote internationale toernooien waarop Brigitha een medaille pakte. "Achteraf bleek het onmogelijk om die Oost-Duitsers te kloppen." Het zit haar nog altijd dwars. "Maar je moet je erbij neerleggen."

Enith Brigitha in actie op de NK zwemmen in 1977 ANP

Het wijdverbreide dopinggebruik in Rusland en de rol van de Russische regering doen Brigitha denken aan haar kansloze missie tegen de Oost-Duitse deceptie. "Ik vind het gewoon heel erg wat er in Rusland gebeurd is. Het is heel zuur voor de topsporters die daarbij betrokken zijn."

Het Internationaal Olympisch Comité wil de Russische dopingzondaars hun medailles afpakken. Voor diegenen die benadeeld waren door het DDR-dopingprogramma wilde het IOC dat niet doen. "Het IOC zei toen dat het te lang geleden was. Helaas."

STER Reclame