Omroep Gelderland

In de Waal bij Gendt is een scheepswrak ontdekt dat mogelijk stamt uit 1300. Het wrak kwam afgelopen dagen door de lagere waterstand steeds verder bloot te liggen.

Dijkbewoner Wim Seegers ontdekte het scheepswrak vorige week op een van zijn jutterstochten langs de Waal. Hij waarschuwde onmiddellijk de leden van de historische kring Gente en die stelden al snel vast dat het hier om een historisch wrak gaat.

Piramidevormig

"Je ziet in de stukken hout de gesmede spijkers waarvan de kopjes piramidevormig zijn. Dat wijst ons in de richting van een bepaalde periode", zegt Gerard Janssen van de historische kring tegen Omroep Gelderland.

Die periode wordt nogal ruim geschat: van 1300 tot 1850. Om het precieze jaartal vast te stellen moeten de historici onderzoek laten doen voor een bedrag van 250 euro. "Daarvoor moeten we onze penningmeester vriendelijk aankijken”, lacht Janssen.

Vrachtschip

Ook is meer onderzoek nodig om te bepalen om wat voor soort schip het gaat. "Als het een vrachtschip was, zullen er ongetwijfeld ook resten van de gebruikers aanwezig zijn. Maar dat is nog de vraag. Het is een geheim dat de Waal misschien de komende dagen nog prijsgeeft."

Het liefst zou Janssen het wrak zelf verder uitgraven, maar dat mag volgens hem niet van de wet. Leden van de historische kring mogen wel losse delen meenemen om te voorkomen dat ze door anderen worden gestolen.

STER reclame