NOS Schaatsen

'Illusie dat dopingschandaal alleen atletiek treft'

Kramer: illusie dat dopingschandaal alleen atletiek treft

De voorbereiding van de schaatsers op de opening van het wereldbekerseizoen in Calgary wordt dezer dagen overschaduwd door de onthullingen over dopinggebruik in de Russische atletiek.

In een vernietigend rapport van dopingagentschap WADA wordt uitgebreid verslag gedaan over systematisch dopinggebruik onder Russische atleten.

Het is erg zorgwekkend en alarmerend, want dit had niemand voor mogelijk gehouden.

Sven Kramer

Illusie

Topschaatser Sven Kramer vreest dat alle recente onthullingen slechts het topje van de ijsberg zijn. "Het is een illusie dat dit alleen in de atletiekwereld speelt. Het is erg zorgwekkend en alarmerend, want dit had niemand voor mogelijk gehouden."

"Ik hoop dat zoiets groots niet in het schaatsen speelt, maar dit is breder dan de atletiek. Dit heeft zoveel impact op de sport. Het bederft niet mijn plezier, maar toch kun je je ogen er niet voor sluiten. Het moet grondig uitgezocht worden. De onderste steen moet boven."

Dit heeft zoveel impact op de sport. Het bederft niet mijn plezier, maar toch kun je je ogen er niet voor sluiten.

Sven Kramer

Vraagtekens

Omdat de Nederlanders de schaatssport al jaren domineren, ook op olympisch niveau, worden er doorgaans vraagtekens gezet bij de prestaties van de vaderlandse schaatsers. Dat ondervond ook Kramer. "Na de afgelopen Spelen, toen wij 24 medailles wonnen, werd er ook over ons gesproken. Men let ook op mij. Ik heb nooit iets gebruikt, maar ik durf mijn hand niet voor iedereen in het vuur te steken."

Schuin oog

Aankomend weekend behoort Pavel Koelizjnikov tot de favorieten voor de zege op de 500 meter. Legt Kramer bij eventueel succes van de Rus direct de link met de dopingpraktijken in het land van Koelizjnikov? "Dan denk ik: goed gedaan. Maar met een schuin oog kijk ik dan wel naar de verhalen van de afgelopen tijd."

Sven Kramer op het podium bij de WK allround in Calgary (2015)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl