NOS Nieuws

'Scholen zijn niet voorbereid op crisissituaties'

'Scholen moeten nadenken over risico's'

Scholen krijgen regelmatig te maken met crisissituaties, zoals vechtpartijen, dreigtweets maar ook zedendelicten en soms zelfs ernstige misdrijven waarbij slachtoffers vallen. Officieel horen scholen daar op te zijn voorbereid met crisisplannen en protocollen, maar niet elke school is daarin even ver.

Hoog tijd dat ze daarin actie ondernemen, vindt Gert-Jan Ludden, eigenaar van een advies- en projectbureau op het gebied van crisisbeheersing en integrale veiligheid. Om scholen bewust te maken van de gevaren, heeft Ludden een symposium georganiseerd over crisisbeheersing in het onderwijs.

"Want stel dat die schietpartij in een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn op een school had plaatsgevonden, dan zijn scholen daarop nauwelijks voorbereid."

De voorbereiding op een crisissituatie staat hier in Nederland nog in de kinderschoenen.

Gert-Jan Ludden, eigenaar van een projectbureau voor crisisbeheersing

Scholen moeten ervoor zorgen dat hun personeel meteen kan handelen, maar ook goed is voorbereid en dat er wordt geoefend. "Dat moet ook als het gaat om bijvoorbeeld cybercrime, pestgedrag met suïcide en zedendelicten", zegt Ludden. Volgens hem hebben zulke incidenten een grote impact op scholen. "Er komt van alles op ze af, van directe hulpverlening tot de zorg voor leerlingen en de communicatie met ouders, pers en sociale media." Volgens Ludden staat de voorbereiding op een crisissituatie in Nederland "in de kinderschoenen".

Ludden heeft twee verklaringen voor het feit dat scholen in zijn ogen nauwelijks zijn voorbereid op crisissituaties. "Bij scholen bestaat het gevoel dat het risico op bijvoorbeeld een schietpartij zoals die in het buitenland plaatsvinden, heel klein is." Ook zou het gevoel van urgentie ontbreken.

Dreigtweets

Meerdere scholen zeggen tegen de NOS dat ze het beeld dat Ludden schetst herkennen, waaronder het Bogerman College in Sneek. In april 2012 werd er een tweet onderschept waarin werd gedreigd met het "overhoop schieten van de leerlingen' en het in brand steken van het Bogerman College. Directeur Wim-Jan Renkema nam de dreiging direct serieus en schakelde de politie in.

De politie rukte groot uit. Uiteindelijk werden er drie leerlingen aangehouden. Ze verklaarden later de dreigtweets voor de grap te hebben verstuurd en kregen een taakstraf opgelegd.

Levensbedreigende situatie oefenen

Toen de dreigtweet kwam, had het Bogerman College geen crisisbeleidsplan. Maar nu wel. "Als het nodig is, kunnen we dat plan meteen uit de kast trekken. En zijn we voorbereid", zegt directeur Renkema.

Maar het gaat verder. "De politie wilde graag een plek om een levensbedreigende situatie te oefenen en dat is uiteindelijk onze school geworden. Wel met figuranten en na schooltijd, maar in de toekomst willen we graag ook oefenen met alle leerlingen erbij."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl