ANP

Het Slotervaartziekenhuis ontkent beschuldigingen over het jarenlang verzwijgen van winsten die werden gemaakt met de productie van medicinale heroïne. Die beschuldigingen staan in het boek De Kraak van het Slotervaartziekenhuis van de journalisten Bas Soetenhorst van het Parool en Jeroen Wester van NRC Handelsblad.  

In het boek staat dat het ziekenhuis de harddrug maakt in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. De heroïneproductie wordt gedaan door een aparte BV van het ziekenhuis. Maar die is niet terug te vinden in de jaarverslagen van het ziekenhuis.

Niet expliciet 

In een schriftelijke reactie zegt het Slotervaart dat de resultaten van de heroïne-BV steevast zijn opgenomen in de openbare jaarrekeningen van het ziekenhuis. Maar in de jaarrekeningen van 2005 tot en met 2012 heeft de NOS daar geen sporen van kunnen vinden. In 2013 impliciet wel.

"Uit veiligheidsoverwegingen en contractuele afspraken heeft het Slotervaartziekenhuis dit bewust niet expliciet gedaan, maar staat de BV onder DAM BV vermeld, bijvoorbeeld op pagina 38 van het jaardocument SLZ 2013', meldt het ziekenhuis in een reactie. 

Geneesmiddelen voor drugsverslaafden

In het jaarverslag over 2013 komt DAM BV inderdaad voor. De BV heeft als kernactiviteit de productie van geneesmiddelen voor drugsverslaafden. 

In het jaarverslag wordt uitgelegd dat het Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis eind 2013 een meerderheidsbelang in DAM BV heeft gekregen en dat de activiteit daarom voor het laatst wordt vermeld.

'Slotervaartziekenhuis verzwijgt heroïnewinsten'

In tegenstelling tot wat in de persverklaring van het Slotervaart wordt gesuggereerd is DAM BV in de jaarverslagen van de jaren 2005 tot en met 2012 niet vermeld.

Het ziekenhuis zegt verder dat de winsten die met de heroïne zijn gemaakt ten goede zijn gekomen aan zorg en aan onderzoek. "Het Slotervaartziekenhuis diende belang van de maatschappij", zet het ziekenhuis boven zijn persbericht.

STER reclame