Het NOS Journaal bestaat in januari 60 jaar
NOS Nieuws

Feest bij de NOS, drie programma's vieren jubileum

In januari 2016 is het feest bij maar liefst drie NOS-programma's. Het NOS Journaal bestaat 60 jaar, Met het Oog op Morgen viert zijn 40ste verjaardag en het Jeugdjournaal bestaat 35 jaar. Dat wordt gevierd met allerlei speciale jubileumuitzendingen op radio en televisie en daarnaast organiseert de NOS twee evenementen.

Op 5 januari worden de dagjournaals gepresenteerd door een aantal oud-presentatoren. Onder anderen Maartje van Weegen, Henny Stoel en Gerard Arninkhof schuiven nog één keer aan om het nieuws te presenteren.

's Avonds krijgt de kijker een exclusieve blik achter de schermen. In een live-uitzending op NPO 2 laat presentator Annechien Steenhuizen zien wat er op de redactie gebeurt in de aanloop naar het Achtuurjournaal. Tegelijkertijd zendt NPO 1 het journaal uit, dat wordt gepresenteerd door Rob Trip.

Daarna is het tijd voor Villa NOStalgia, waarin Dionne Stax met enkele oud-presentatoren terugblikt op het nieuws van hun tijd. Onder anderen Marga van Praag, Philip Freriks en Sacha de Boer vertellen over de nieuwsgebeurtenissen die hen het meest hebben aangegrepen.

Festival van het Nieuws

Op zondag 10 januari wordt het NOS Festival van het Nieuws georganiseerd, waarbij het publiek welkom is voor een kijkje achter de schermen. Het festival vindt plaats op twee locaties in Hilversum: in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid worden onder meer workshops gegeven over het presenteren van het journaal en in de JT Bioscoop worden oude journaals en bloopers vertoond.

In TivoliVredenburg in Utrecht houdt de NOS op donderdag 21 januari het congres Journalistiek on Demand. Met onder meer vakgenoten en studenten journalistiek wordt gesproken over de toekomst van de journalistiek. Zit het publiek nog steeds elke avond 20.00 uur klaar voor het journaal? Of kijken we straks allemaal on demand?

Hoofdredacteur Marcel Gelauff maakt zich zorgen over de toekomst van de onafhankelijke journalistiek. Niet alleen bij de kranten, maar ook bij de omroep speelt volgens hem geld een grote rol.

Volgens Marcel Gelauff staat de onafhankelijke journalistiek onder druk

Ook het Jeugdjournaal viert feest in januari. In de jubileumuitzending van 5 januari zijn de kinderen de baas. En in een speciale uitzending op 3 januari rijdt presentator Nick Renooij met een speciale jubileumbus langs een aantal oud-presentatoren. Samen blikken ze terug op de geschiedenis van het programma en halen ze herinneringen op aan hun favoriete momenten.

Met het Oog op Morgen maakt op 4 januari een uitzending vanuit TivoliVredenburg, waarbij publiek welkom is. Presentator Chris Kijne spreekt onder meer met de Duitse muzikant Reinhard Mey, de zanger van Gute Nacht, Freunde. Dat lied is al 40 jaar de traditionele begin- en eindtune van het programma. De band The Common Linnets verzorgt live-muziek tijdens de uitzending.

Ook verschijnen er drie boeken rond de jubilea: Was ich noch zu sagen hätte over de geschiedenis van Met het Oog op Morgen; het boek Achter de schermen bij het NOS Jeugdjournaal en ten slotte Nieuwsbehoeften, dat gaat over wat het Nederlandse publiek aan nieuws wil ontvangen en hoe de NOS daarop inspeelt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl