ANP
NOS Nieuws

ABN Amro moet miljoenen terugbetalen aan klanten

Enkele duizenden klanten van de ABN Amro krijgen geld terug van de bank. Zij hebben jarenlang te veel hypotheekrente betaald. De rechtbank in Amsterdam oordeelde vandaag dat ABN Amro dat geld moet terug betalen, omdat de bank ten onrechte de rente verhoogde. Volgens Lex Makkinje van stichting Stop de Banken gaat het om minstens 45 miljoen euro.

De rechtszaak werd aangespannen door stichting Euribor en stichting Stop de Banken, waar samen meer dan 700 personen bij zijn aangesloten. Die sleepten ABN Amro drie jaar geleden voor de rechter. Het gaat daarbij om huizenbezitters met een zogenoemde Euribor-hypotheek, afgesloten tussen februari 2005 en 2009.

Niet eerlijk

Met een Euribor-hypotheek, kan de rente die huizenbezitters betalen elke maand of elke drie maanden veranderen, omdat die meebeweegt met de Euribor-rente. Dat is de rente die Europese banken elkaar onderling berekenen voor korte leningen aan elkaar.

Naast de variabele rente betaal je ook een opslag, een percentage bovenop de Eurobor-rente. Met die opslag dekt de bank de eigen kosten. Die opslag heeft de ABN Amro tussentijds eenzijdig verhoogd. En dat is niet eerlijk, niet duidelijk voor de klant, en mag bovendien niet zomaar, en dus verzaakt de bank haar zorgplicht, oordeelt de rechtbank.

Teruggeven

De rechter baseert zich daarbij op de richtlijnen rondom transparantie van het EU-hof. "Waarin is bepaald dat een verkoper (zoals in dit geval ABN Amro als verkoper van hypotheken red.) gehouden is om bedingen in een consumentenovereenkomst duidelijk en begrijpelijk te formuleren."

De renteopslagverhoging wordt met terugwerkende kracht ongedaan gemaakt en de bank moet de klanten het teveel betaalde teruggeven. Het zou gaan om ongeveer 6000 klanten.

ABN Amro zegt in een reactie het vonnis te bestuderen. De bank kan nog in hoger beroep gaan tegen de uitspraak. In de prospectus van de beursgang staat de kwestie trouwens ook genoemd als een van de financiële risico's die de bank loopt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl