Bij een beschieting van Latakia door rebellen kwamen gisteren meer dan twintig burgers om AFP

Een Russisch plan voor de beëindiging van de oorlog in Syrië is uitgelekt. Het plan voorziet in gesprekken tussen de Syrische regering en een gezamenlijke delegatie van oppositiegroepen onder leiding van de speciale VN-gezant Staffan de Mistura, zegt persbureau AP.

Die gesprekken moeten de basis leggen voor een nieuwe grondwet, die over achttien maanden in een referendum aan de bevolking wordt voorgelegd. Als de nieuwe grondwet is aangenomen, volgen nieuwe presidentsverkiezingen.

In de plannen staat niets over het lot van president Assad. Syrische oppositiegroepen en westerse landen hebben steeds gezegd dat hij moet opstappen, voordat er over vrede kan worden gesproken. Ze houden Assad verantwoordelijk voor oorlogsmisdaden die tegen de Syrische bevolking zijn gepleegd. 

Wenen

Zaterdag komen in Wenen landen die betrokken zijn bij de oorlog in Syrië opnieuw bijeen. De Russische ambassadeur bij de VN zei tegen AP dat de Russen openstaan voor voorstellen van andere landen. Een eerder topoverleg in Wenen, vorige maand, leverde weinig concreets op. 

Het al vier jaar durende conflict tussen de Syrische regering en gematigde en radicale oppositiegroepen heeft aan meer dan 250.000 mensen het leven gekost. Meer dan vier miljoen Syriërs zijn naar het buitenland gevlucht.

STER reclame