NOS Nieuws

Italiaanse 'sjoemelolijfolie' ook in Nederland te koop

  • Rop Zoutberg

    Correspondent Italië

  • Rop Zoutberg

    Correspondent Italië

Zeven grote Italiaanse producenten verkopen 'extra vergine' olijfolie terwijl die olie dat helemaal niet is. Dit blijkt uit een onderzoek door de Italiaanse justitie. Bijna alle onderzochte merken die van fraude worden beticht zijn ook in Nederlandse supermarkten te koop.

Olijfolie met op het etiket 'extra vergine' is gemiddeld 35 procent duurder dan gewone 'vergine' olie. Het zou gaan om de merken Carapelli, Bertolli, Coricelli, Sasso, Santa Sabina, Primadonna en Antica Badia. De fabrikanten werden al eerder genoemd in een onderzoek door het consumententijdschrift Il Test. Dat onderzocht deze zomer twintig flessen Italiaanse olijfolie en kwam tot de conclusie dat negen flessen niet aan het predicaat 'extra vergine' voldeden.

De resultaten waren aanleiding voor een onderzoek door het OM in Turijn dat nu zeven fabrikanten van oplichting beticht.

Het OM heeft het onderzoek naar de sjoemelolie nu voor een eerste reactie gestuurd aan de olijfolieproducenten. De Italiaanse boeren- en tuindersorganisatie Coldiretti wijst in een reactie op het gevaar van import van olijfolie vanuit het buitenland, die vervolgens in Italië wordt verwerkt. "Daardoor ontstaat een risico op fraude", zegt een woordvoerder tegenover de krant Repubblica. Italië is na Spanje de grootste producent van olijfolie ter wereld.

Verkocht in Nederland

De onderzochte merken worden in Nederland onder meer verkocht bij de supermarkten van Albert Heijn en Jumbo. "We weten nog van niets, maar gaan het zeker onderzoeken", laat een woordvoerder van Ahold weten.

De Lidl zegt dat het merk Primadonna ook in Nederland wordt verkocht, maar dat de olie die hier wordt verkocht afkomstig is van een Spaanse leverancier. De berichten uit Italië zijn wel aanleiding om de controle op het product aan te scherpen, zegt een woordvoerder.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit weet niet of het Italiaanse onderzoek aanleiding is om in Nederland verder te kijken naar de kwaliteit van verkochte olie. "Zeker controleren we of in een product zit wat op de verpakking staat. Wij wachten het onderzoek van de Italiaanse justitie af."

De fraude met de olijfolie zou geen gevaar hebben opgeleverd voor de volksgezondheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl