NOS Voetbal

Biedt nieuw tijdperk perspectief voor Huntelaar en Clasie?

  • ANP
    Jordy Clasie valt voor Nigel de Jong in tijdens de halve finale van het WK in 2014
  • Pro Shots
    Jordy Clasie bij zijn club Southampton

Bij een nieuw verhaal hoort een nieuwe rolverdeling. Zo ook bij Oranje na het mislopen van het EK. Bijrollen kunnen veranderen in hoofdrollen. En die lijken op het lijf geschreven van Klaas-Jan Huntelaar en Jordy Clasie.

Iets meer dan zeven weken is Clasie eruit geweest met een hamstringblessure. Geen fijn begin bij zijn nieuwe club Southampton. "Dat was mentaal zwaar, want ik ben vrijwel nooit geblesseerd geweest", aldus Clasie. "En uitgerekend op het moment dat je net bij een nieuwe club bent..."

"De eerste dagen waren het zwaarst. Ik liep op krukken, dus ik kon helemaal niets doen", vertelt de 24-jarige middenvelder. Tijdens zijn herstel zat Clasie uren in het krachthonk, waar hij aan zijn fysieke gesteldheid werkte. Voor de televisie zag hij hoe Nederland het EK definitief misliep. En dat deed pijn.

"Ik heb het laatste toernooi natuurlijk meegemaakt. Het is fantastisch om op zo'n belangrijk moment voor je land te mogen uitkomen. Heel zonde dat we die gelegenheid aan ons voorbij hebben laten gaan."

De laatste weken speelde de voormalig Feyenoorder weer bij de huidige nummer zeven van de Premier League. Als verdedigende middenvelder, een positie waar de laatste tijd problemen waren voor Oranje. En dus lijkt de twaalfvoudig international een goede optie met het oog op de toekomst. "Ik probeer de bondscoach te overtuigen dat hij me in de basis zet", zegt Clasie.

  • ANP
    Klaas-Jan Huntelaar en Leroy Sane vieren een treffer van de Nederlander
  • ANP
    Klaas Jan Huntelaar baalt in Oranje

Voor spits Huntelaar is het tot nu toe geen topseizoen. Zijn club Schalke 04 speelt defensiever dan voorgaande jaren en heeft na tien duels pas zestien keer gescoord. Slechts vier daarvan nam Huntelaar voor zijn rekening.

"Het is niet zoals Bayern München dat we elke wedstrijd met 5-0 winnen. Maar dat wisten we van tevoren. Het is niet meer het Schalke dat voorheen elk jaar voor Champions League-voetbal ging. Nu is ons doel Europees voetbal", vertelt de 32-jarige aanvalsleider.

In de komende oefenduels van Oranje krijgt Huntelaar de kans om in een meer offensieve ploeg te spelen. Nu zijn concurrent Robin van Persie er niet meer bij zit, is Huntelaar de speler met de meeste goals voor het nationale team.

"Of ik nu de eerste spits ben? Als je dat wilt weten, moet je een interview met de bondscoach aanvragen", zegt Huntelaar. "Ik moet zeggen dat het altijd apart is als een jongen zoals Robin er niet meer bij zit."

"Dat was daarvoor ook zo met John Heitinga, Nigel de Jong, noem maar op. Dat is toch een generatie waarmee je lang hebt gespeeld."

Oranje in 2008, met onder meer Klaas-Jan Huntelaar (9), Nigel de Jong (8), John Heitinga (2) en Robin van Persie (7)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl