Vluchtelingen komen aan op het Griekse eiland Lesbos
NOS Nieuws

EU worstelt al maanden met vluchtelingencrisis

In de Maltese hoofdstad Valletta komen vandaag en morgen zo’n 65 regeringsleiders uit de Europese Unie en Afrika bijeen om te praten over de vluchtelingenstroom van de laatste tijd. Hoe heeft de crisis Europa tot nu toe beheerst? Een overzicht van de gebeurtenissen en afspraken.

Op 19 april van dit jaar zinkt voor de kust van Lampedusa een boot met vluchtelingen. Na dit tragische incident waarbij vermoedelijk honderden vluchtelingen verdrinken, roept EU-president Donald Tusk de regeringsleiders bijeen voor een extra EU-top op 23 april.

De staatshoofden en regeringsleiders van de 28 EU-landen spreken af dat ze er alles aan zullen doen om te voorkomen dat nog meer mensen sterven op zee. Ook besluiten ze de oorzaken van de migratie aan te pakken. Ze vragen de Europese Commissie om met concrete voorstellen te komen.

Europese migratieagenda, 13 mei 2015

De Europese Commissie presenteert een plan om binnen de EU tot een beter migratiebeleid te komen. Dat plan moet de leidraad worden voor de aanpak van de vluchtelingencrisis. Er worden concrete acties en maatregelen voorgesteld voor de korte en lange termijn, zoals het verhogen van de capaciteit van de grenscontroles en 60 miljoen euro voor lidstaten waar de meeste vluchtelingen binnenkomen.

Start militaire operatie, 22 juni 2015

Er wordt een begin gemaakt met de militaire operatie EUNAVFOR MED tegen criminele netwerken van mensensmokkelaars. In deze fase worden alleen nog de netwerken van mensensmokkelaars geanalyseerd en in kaart gebracht.

Europese Raad, 26 juni 2015

De EU-leiders nemen een principebesluit over de herverdeling van vluchtelingen, over een terugkeerbeleid en over samenwerking met zogeheten derde landen.

Zo geven alle lidstaten aan vrijwillig mee te willen werken aan de opvang van 60.000 vluchtelingen - waarvan 40.000 uit Griekenland en Italië. Zij moeten worden herplaatst in de andere lidstaten. De andere 20.000 zijn mensen die nu nog niet in Europa zijn, maar die in hun eigen land niet meer veilig zijn.

Europese Commissie, 9 september 2015

De Europese Commissie presenteert een veelomvattend plan om de vluchtelingencrisis aan te pakken. Ook houdt Commissievoorzitter Juncker in Straatsburg zijn jaarlijkse State of the Union, waarin hij de lidstaten wijst op hun verantwoordelijkheid.

Jean-Claude Juncker

Raad Justitie en Binnenlandse Zaken, 14 september 2015

De migratieministers besluiten tot de herverdeling van 40.000 vluchtelingen vanuit Italië en Griekenland. Eerder was daar al een principeakkoord over bereikt. De Grieken en Italianen kunnen de instroom niet meer aan en hebben hulp nodig van de andere EU-landen.

Raad Justitie en Binnenlandse Zaken, 22 september 2015

Onder grote druk bereiken de migratieministers een akkoord: nog eens 120.000 vluchtelingen die in Italië en Griekenland zitten worden verplicht herverdeeld over de EU. Hiermee komt het totaal op 160.000 vluchtelingen. Het is een moeizaam proces. Een aantal landen is tegen, maar tegen de gewoonte in, nemen de ministers dit omstreden besluit na een stemming toch aan.

Tot nu toe zijn er slechts zo'n honderd vluchtelingen daadwerkelijk overgeplaatst naar een ander EU-land.

Informele bijeenkomst EU-leiders, 23 september 2015

Opnieuw komen de regeringsleiders met spoed bijeen in Brussel. Er wordt een lijst opgesteld met prioriteiten en langetermijnoplossingen. Zo moet er snel met Turkije worden gesproken over de opvang van vluchtelingen in het land en over het versterken van de grenscontroles.

Europese Raad, 15 oktober 2015

Tijdens de Europese Raad stellen de regeringsleiders prioriteiten. De samenwerking met landen van herkomst en landen waar vluchtelingen doorheen reizen moet worden versterkt. Commissaris Timmermans informeert de regeringsleiders over een eerste akkoord met Turkije over een actieplan.

Premier van Hongarije Viktor Orban, President van Frankrijk Francois Hollande en President van het Europese Parlement Martin Schulz tijdens de Europe Top

Verder wordt afgesproken dat werk wordt gemaakt van betere grenscontroles. Er worden honderden extra grenswachten ingezet om plaatsen in Griekenland en Italië te beveiligen. Ook spreken de regeringsleiders af dat er snel werk moet worden gemaakt van de terugkeer van vluchtelingen.

EU-Afrika top op Malta, 11 en 12 november 2015

In de Maltese hoofdstad Valletta zijn de komende twee dagen zo'n 65 regeringsleiders uit de EU en Afrika bijeen om te praten over de oorzaken van de migratie. Behalve over financiële hulp aan Afrikaanse landen om de economische omstandigheden te verbeteren, zal er ook gesproken worden over de terugkeer van Afrikaanse vluchtelingen die in de EU niet in aanmerking komen voor een asielstatus.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl