Portugal zit zonder kabinet

De nieuwe Portugese regering is al na anderhalve week gevallen. Het parlement heeft het programma en de begroting afgewezen. Een motie van wantrouwen van de linkse oppositie is met 123 van de 230 stemmen aangenomen.

Sinds de verkiezingen van begin oktober liep de politieke spanning in Portugal hoog op. De centrum-rechtse coalitie van premier Passos Coelho verloor de meerderheid, waarop de president hem tot woede van de linkse oppositie vroeg een minderheidskabinet te vormen.  

De president wilde geen regering van links. De socialistische partij wilde een kabinet vormen met steun van de communistische partij en het linkse blok.

Stabiliteit

President Cavaco Silva vond dat zo'n regering ten koste zou gaan van de stabiliteit van het land. Het links blok, dat gezien wordt als het Portugese Syriza, zou té anti-Europees zijn.

Premier Coelho verdedigde gisteren in het parlement de bezuinigingen van de afgelopen jaren. Hij zei dat ze niet uit ideologie, maar uit noodzaak voortkwamen. Portugal land vroeg in 2011 noodsteun aan Europa. In ruil voor 78 miljard euro moest het land zware bezuinigingsmaatregelen doorvoeren.

Terugdraaien

De linkse partijen willen dat er een einde komt aan de bezuinigingen. Ook willen ze privatiseringen terugdraaien zoals die van het openbaar vervoer in de steden Lissabon en Porto. Verder beloven ze het  minimumloon te verhogen van 505 naar 600 euro per maand.

De regeringspartij wil de ambtenarensalarissen in de komende vier jaar weer verhogen, maar de linkse partijen beloven dat meteen te doen. De radicalere partij Links Blok wil graag verder gaan. Zo wil de partij opnieuw met Europa onderhandelen over de schuld.

President Cavaco Silva heeft het laatste woord. Hij zal nu moeten beslissen of hij alsnog de linkse partijen de kans geeft om te regeren.  

STER reclame