Gezonken stad weer boven water

Na 30 jaar is het Argentijnse plaatsje Epecuén definitief weer boven water. Letterlijk, want sinds november 1985 lag het voormalige kuuroord zo'n tien meter onder water, omdat toen een dam in de buurt door noodweer bezweek.

Beetje bij beetje zakte het waterpeil, maar het duurde tot 2007 totdat de eerste overblijfselen van het stadje weer zichtbaar werden.

Inmiddels is Epecuén een populaire plek voor toeristen. Die zijn vooral benieuwd naar het spookachtige landschap en de brokstukken die meer dan 20 jaar in het zoute water hebben gelegen. 

Ook voormalige bewoners keren terug om te kijken wat is overgebleven van hun eigendommen. "Ik ben hier om bij mijn hotel te kijken, maar daar is weinig van over", vertelde een vrouw. "Het was vooral een ontworteling van een hechte gemeenschap. Iedereen kende elkaar. We waren allemaal vrienden van elkaar."

Een andere oud-bewoonster sluit zich daarbij aan. "Ik mis vooral de geluiden en geuren van het dorp. Maar ook de mensen mis ik erg, want we waren één grote familie."

Op het hoogtepunt woonden er 1500 mensen in Epecuén. Inmiddels telt het dorpje nog maar één bewoner, de 85-jarige Pablo Novak. Hij keerde als enige terug. 

Over Novak werd vorig jaar een korte film gemaakt: Pablo's Villa. 

De 85-jarige Pablo Novak Reuters

STER reclame