Oud-bondskanselier Helmut Schmidt (96) overleden

time icon
EPA

De vroegere Duitse bondskanselier Helmut Schmidt is op 96-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn lijfarts gezegd tegen Duitse media.

De laatste dagen ging de toestand van Schmidt sterk achteruit. De lijfarts, professor Greten, zei in het Hamburger Abendblatt al dat er geen hoop meer was op herstel en dat Schmidt nauwelijks nog bij bewustzijn was.

Schmidt was bondskanselier voor de sociaal-democratische SPD van 1974 tot 1982. Hij was de opvolger van Willy Brandt, die aftrad nadat bekend was geworden dat een van zijn naaste medewerkers spioneerde voor de DDR. Schmidt gold als een daadkrachtige pragmaticus. Hij stond om die reden bekend als der Macher

Tijdens zijn bewind kreeg hij te maken met de eerste serieuze naoorlogse economische crisis, met het linkse terrorisme van de Rote Armee Fraktion en met massaal verzet tegen de kernwapens. Het terrorisme wist hij met succes te bestrijden, maar de economische crisis werd hem fataal.         

Kohl

In 1982 kwam er een eind aan het bewind van Schmidt, toen zijn liberale coalitiepartners op het dieptepunt van de crisis kozen voor een meer neoliberale koers en een coalitie smeedden met de CDU van Helmut Kohl.

Na zijn politieke loopbaan werd Helmut Schmidt een gezaghebbend publicist en mede-uitgever van het weekblad Die Zeit in Hamburg. 

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Oud-bondskanselier Helmut Schmidt (96) overleden

STER Reclame