Nabestaanden van de slachtoffers van Bloody Sunday in 2010. Ze droegen foto's van hun omgekomen naasten
NOS Nieuws

Britse oud-militair opgepakt vanwege 'Bloody Sunday'

In Groot-Brittannië is een oud-militair opgepakt voor zijn rol tijdens Bloody Sunday. In het Noord-Ierse Londonderry kwamen in januari 1972 veertien mensen om het leven toen Britse paratroepers het vuur openden op ongewapende burgerrechtendemonstranten.

De 66-jarige arrestant is een voormalig lid van een parachutisteneenheid. De man is vanochtend aangehouden in County Antrim en wordt nu ondervraagd in Belfast, meldt de BBC. Hij is de eerste die is opgepakt in het lopende strafrechtelijke onderzoek naar Bloody Sunday. Volgens de onderzoeksleider markeert de arrestatie een nieuwe fase in het onderzoek.

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie zegt op de hoogte te zijn van de arrestatie, maar noemt het in verband met het lopende onderzoek ongepast om verder commentaar te geven.

Ongewapend

In 2010 bood premier Cameron namens de Britse staat excuses aan aan de nabestaanden van de slachtoffers van Bloody Sunday. Dat deed hij na een twaalf jaar durend onderzoek waaruit bleek dat het leger ondubbelzinnig schuld had aan de gebeurtenissen. Het bevel om op ongewapende demonstranten te vuren was volstrekt ongerechtvaardigd, concludeerden de onderzoekers.

Het Britse leger heeft altijd gezegd dat er zich gewapende mannen onder de demonstranten bevonden en dat militairen daarom het vuur openden.

Bloody Sunday is een van de zwartste bladzijden in de geschiedenis van Noord-Ierland. Het incident leidde tot een escalatie van het geweld. De IRA verklaarde kort na de tragedie dat het zijn doel was om zoveel mogelijk Britse soldaten te doden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl