Hardlopers tijdens de halve marathon in Boedapest
NOS Nieuws

Nike past hardloop-app aan na kritiek privacywaakhond

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Nike heeft zijn hardloop-app aangepast na kritiek van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). Volgens het college gaf het bedrijf onvoldoende informatie aan gebruikers over wat het met gebruikersdata doet.

Via de app Nike+ Running worden allerlei gegevens verzameld. Zo moet een gebruiker de eerste keer doorgeven hoeveel hij of zij weegt en wat zijn of haar lengte is. Daarnaast vraagt de app ook om locatiegegevens.

Volgens het CBP mag Nike deze gegevens alleen verzamelen als een gebruiker daar uitdrukkelijk toestemming voor geeft. En dat gebeurde niet, stelt het college.

Beter informeren

Nike heeft beloofd dit te veranderen. Nieuwe gebruikers zijn niet meer verplicht om hun lengte en gewicht op te geven. Daarnaast geven nieuwe versies van de app meer informatie over het verwerken van lengte en gewicht.

Ook is het sportmerk van plan om alle gebruikers beter te informeren over de gezondheidsgegevens die het verzamelt. Ten slotte gaat Nike aan bestaande gebruikers alsnog toestemming vragen voor het verwerken van gezondheidsgegevens.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl