Gert-Jan Segers (l) en Arie Slob (r) op een partijcongres van de ChristenUnie.
NOS Nieuws

Politicus Slob schuwde het dreigement niet

"Kijk, een politieke crisis kan leuk lijken, maar die zou de economische crisis alleen maar verdiepen". Een uitspraak die ChristenUnie-leider Slob typeert. Slob verlaat na veertien jaar de politiek voor een nieuwe baan.

"Ik heb nog voldoende power om als het nodig zou zijn geweest door te gaan. Maar de fractie is er klaar voor om zonder mij verder te gaan. Daarom heb ik tegen mezelf gezegd dat ik het moet loslaten", verklaart Slob in het NOS Radio 1 Journaal.

Hij wil zijn opvolger, Kamerlid Gert-Jan Segers, voldoende tijd geven om zich voor te bereiden op de Tweede Kamerverkiezingen die gepland staan voor 2017. Slob: "We zijn allemaal voorbijgangers in de politiek, dit is voor mij een mooi moment om verder te gaan."

Lijsttrekker

In februari 2007 werd de ChristenUnie voor het eerst in haar bestaan regeringspartij in het kabinet-Balkenende IV, dat bestond uit CDA, PvdA en ChristenUnie. Slob volgde toen fractievoorzitter Rouvoet op, die vice-premier werd.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen was Slob in 2012 voor het eerst lijsttrekker. Hij wist het aantal zetels voor zijn partij op vijf te houden, maar regeringsdeelname zat er in het tweede kabinet Rutte niet in.

Dreigementen

Slob koos met zijn fractie voor de weg van de 'constructieve oppositie' en hielp de coalitie van VVD en PvdA regelmatig aan een meerderheid. Maar hij deed dat nooit dan na eerst tot het uiterste te hebben onderhandeld over de wensen van zijn partij. Slob schuwde daarbij het uiten van dreigementen niet.

Bijvoorbeeld bij de onderhandelingen over de begroting dit jaar. Slob eiste in ruil voor zijn medewerking een verminderde gaswinning in Groningen. "Ik wil niet meewerken aan een begroting die is gebaseerd op onveilige gaswinning."

Hij dreigde ook zijn medewerking in te trekken toen het kabinet illegaliteit strafbaar wilde stellen. Het leverde hem de bijnaam 'Arie Bombarie' op.

Vertrekkend CU-leider Slob: tekenen bij het kruisje, dat doet Arie niet

De historicus en leraar geschiedenis en maatschappijleer begint in januari als directeur van het Historisch Centrum Overijssel in zijn woonplaats Zwolle.

Opvolger

Tweede Kamerlid Segers volgt Slob op. Hij zit sinds 20 september 2012 in de Kamer. In de vier jaar daarvoor was hij directeur van het wetenschappelijk instituut van de ChristenUnie.

Eerder werkte Segers onder andere bij de EO en was hij zendingswerker in Egypte. Hij spreekt zich regelmatig uit over de islam en de islamitische wereld. Zijn standpunt is dat moslims erbij horen in Nederland, "Tegen Wilders zou ik zeggen: wen er alvast maar aan."

Segers gaat nu als Kamerlid over onder meer veiligheid en justitie, integratie en Europa. Hij wordt weer opgevolgd door Eppo Bruins.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl